Lesz kettős évforduló

2018.02.23. 20:00

Mátyás király pajzsának Fehérváron a helye!

Gróf Péter előadásával pénteken kezdődnek a Mátyás király-emlékév fehérvári eseményei. Vajon visszakerülhet Mátyás pajzsa Magyarországra?

Tóth Sándor

Fotó: Koppán Viktor

Az idei Mátyás emlékév kapcsán felerősödött a kezdeményezés, hogy sírpajzsa hazakerüljön Franciaországból. Az évfordulós rendezvényeken e becses nemzeti ereklye másolatát is bemutatják a Szent István Király Múzeumban.

Mint januári cikkünkben írtunk róla, a korábbiaknál nagyobb esélye van annak, hogy a francia állam gesztusértékűen visszaadja Magyarországnak történelmi emlékünket, amely jelenleg a Hadsereg Múzeumnak (Musée de l’Armée) gyűjteményében található – mint ismert, Napóleon hadserege zsákmányolta el Bécsből 1805-ben. A visszaszármaztatásra jó alkalom lenne, hogy Mátyás születésének 575., míg királlyá választásának 560. évére emlékezve 2018-ban kettős évfordulót ünneplünk.

Mátyás életéről, tevékenységről tart ma este érdekesnek ígérkező előadást Gróf Péter visegrádi régész.

Cser-Palkovics András szerint „jó lenne, ha hazakerülne”

A sírpajzs visszaszolgáltatásának realitásáról lapunk megkérdezte Vargha Tamást, városunk országgyűlési képviselőjét, aki így vélekedett: „Sajnos ez nehéz kérdés, a nemzetközi múzeumi gyakorlat szerint nem szolgáltatják vissza azokat a tárgyakat és leleteket, amelyek más országból származnak, mert ez nagyon „átrendezné” a múzeumok gyűjteményét. Én nem állást foglalok ezzel, csak ez a helyzet. A Hadtörténeti Intézetben és Múzeumban van a pajzsnak a hiteles másolata, kezdeményeztük Fehérvár polgármesterével a Fehérváron történő bemutatását.” Cser-Palkovics András támogatója, élenjárója a fehérvári és megyei kötődésű történelmi emlékek, műkincsek városunkba való visszakerülésének. „Az eredeti pajzzsal összefüggésben, tudomásom szerint az állam egyeztetéseket kezdeményezett. Ezek állásáról nincs pontos információm. Egyetértek azzal, hogy számos olyan ereklyéről beszélhetünk, ami ma nem Fehérváron van, viszont jó lenne, ha hazakerülne” – válaszolta a Hírlap megkeresésére.

Melocco Miklós Mátyás szobra méltó emléket állít Mátyás királynak. Április 25-én az emlékév részeként a pajzs másolatát bemutató kiállítás is megnyílik Székesfehérváron Fotó: FMH-archív

Kiderült az is, hogy Mátyás sírpajzsa Párizsból való visszakerülésének első pionírja Janek György pajzskutató, ismert sportember. Az általa rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok szerint 1989-től kezdve foglalkozik a kezdeményezéssel, többször járt és tárgyalt a párizsi múzeumban. Sikerült elérnie, hogy a franciák 1990-ben a pajzsot Mátyás halálának 500 éves évfordulóján magyarországi bemutatásra kölcsönadják. Felkarolta és segítette a pajzs másolatának korábbi fehérvári kiállítását, ezért 1992-ben köszönőlevelet írt neki Döbrentey Gyula, a város egykori alpolgármestere. Janek György ezt a levelet ma is őrzi.

A Fehérvári Polgári Védegylet elnöke, Kaszás István is évek óta kitartóan próbálja elérni, hogy Mátyás király pajzsát Párizsból visszajuttassa a városba: „Hamarosan Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban láthatjuk a halotti pajzs hiteles másolatát, melyet 1990-ben a franciák ajándékoztak Magyarországnak. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum szép gesztussal engedélyezte a birtokában levő pajzsmásolat kikölcsönzését Székesfehérvárra, és erről még múlt év szeptemberében írásban értesítették egyesületünket, a Fehérvári Polgári Védegyletet. A bemutatásra a legalkalmasabbnak a Szent István Király Múzeum tűnt, bár más irányban is tájékozódtunk.

Mátyás király halotti pajzsa a párizsi Musée de l’Armée (Hadsereg Múzeuma) gyűjteményében
Fotós: Musée de l’Armée

A napokban mindegyik fél – a kölcsönbe adó és a kiállító – egyetértésével kijelenthető, hogy április 25-én Mátyás király temetésének napján, megnyílik a pajzsmásolatot bemutató kiállítás. A jeles esemény felelőse, Belegrai Tamás középkoros régész, akinek kellő tapasztalata van az ilyen jellegű kiállítások megrendezésében, miként azt III. Béla király kiállítás is bizonyítja. A Mátyás király emlékévben nagyon fontosnak tartottam, hogy először Székesfehérváron mutathassuk be a hiteles pajzsmásolatot, ezzel is kifejezve azt az igényünket, hogy amikor az eredeti pajzs hazatér Párizsból, ne csak úgy általánosságban Magyarországra érkezzen, hanem ide Fehérvárra, ahol hajdanán nagy királyunk sírját díszítette.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában