Királyi politikus volt

2018.02.24. 16:00

Mátyás igazi portréja: művelt, nagyformátumú egyéniség és reálpolitikus, erőszakos módszerekkel

A Szent István Király Múzeumban péntek tartották a Mátyás király-emlékév fehérvári nyitórendezvényét. A reneszánsz uralkodó születésének 575. évfordulóján díszőrség tisztelgett, míg életét, történelmi pályaképét Gróf Péter előadása hozta közelebb az esemény résztvevőihez.

Tóth Sándor

Az I. András Király Lovagrend tagjai álltak díszőrséget a Mátyás királyra emlékező est nyitányaként.

Fotó: Fehér Gábor

A katonai hagyományokat méltó módon ápoló és kutató I. András Király Lovagrend tagjai adták az emlékünnep díszőrségét, stílszerűen korhű viseletben és fegyverzetben. A rendezvényre figyelemfelhívó plakát is készült: előterében Mátyás méltóságot, erőt és büszkeséget sugalló kolozsvári lovas szobra, háttérben a visegrádi fellegvár romjaival. A plakát grafikája a rom felett átrepülő madarakkal, s a király páncélos, babérkoszorús alakjával mintha kettős jelentést árnyalna.

Visegrádról érkezett az emlékév nyitórendezvényének előadója, Gróf Péter, a Mátyás Király Múzeum régész-főmuzeológusa.

A középkor és más korszakok kutatója előzetesen nyilatkozott lapunknak a Mátyás származása és uralkodói pályája című előadásáról, mintegy felvázolva, milyen valódi portréja alakult ki a királyról régészeti, tudományos munkája során.

Gróf Péter régész
Fotós: Fehér Gábor

– A személyes kötődésemben meghatározó az a tény, hogy több évtizede Visegrádon élek és dolgozom. Naponta járok a királyi palotába, amely jórészt Mátyás emlékezetét idézi fel. Visegrádi szemmel számos érdekes kérdés vethető fel – kezdte az előadó.

– Igazából a királyi palota Nagy Lajos és Zsigmond korában épült ki európai szintű uralkodói rezidenciává, Mátyás valójában „csak” díszítette, kutakkal, szobrászati elemekkel látta el az épületet. A közvéleményben a palota mégis Mátyáshoz kötődik – mondta a Fejér Megyei Hírlapnak a szakember. Gróf Péter arra is választ adott, hogy mi a magyarázata Hunyadi Mátyás előtérbe kerülésének mai értékrendünkben.

Elismerve emberi értékeit, jelentős uralkodói szerepét, minden „trónfosztási” szándék nélkül összegezte, hogy miként emelkedhetett a legendás király a többiek fölé a magyar koronás fők történelmi panteonjában:

– Egyik oka ennek az 1990 előtti, főleg az 50-es években divatozó, sajátságos Mátyás kultusz, ami együtt járt az Anjou királyok, de főleg Zsigmond háttérbe szorításával. Ez nem Mátyás jelentőségét kisebbíti. Gondolom, nemcsak számomra megragadó a Hunyadi család igen gyors felemelkedése. Mátyást másodszülöttként nem „vezérszerepre” szánták, de a 15 éves, félig gyermek Mátyás néhány hónap alatt felnőtté, igazi uralkodóvá vált. A másik ok, hogy Mátyás egy igen művelt, sokoldalú, nagyformátumú egyéniség, mai szemmel is modern uralkodó volt, kiváló diplomata, politikus, hadvezér, mecénás.

Az I. András Király Lovagrend tagjai álltak díszőrséget a Mátyás királyra emlékező est nyitányaként.
Fotós: Fehér Gábor

Céljának elérése érdekében sok módszert ötvözött igen ügyesen, nagyon jól értett a látványos teátrális jelenetek megszervezéséhez, a pápával való diplomáciai levelezésében a kérést, zsarolást ügyesen váltogatta.

Reálpolitikus volt, tudta, hogy az ország ereje kevés a török kiszorításához, ezért akart nagyobb, erősebb államot, szövetséget létrehozni.

Mint távolabbra látó zseniális uralkodó, ha kellett, erőszakos módszerekkel is érvényt szerzett akaratának, tehát a Mátyás-kultusz  halála után született meg, életében nem annyira szerették.

KÓDEXEK ÉS KATONÁK

Hunyadi Mátyás nevét leggyakrabban a corvinákkal és a Fekete Sereggel asszociáljuk. Korának legjelentősebb könyvtára több mint 2500 kézzel írott, festett, bőrkötéses kódexet őrzött. „A Bibliotheca Corviniana öt évszázad óta a magyar humanista könyvkultúra világszerte ismert jelképe” – írja róla Soltész Zoltánné a Mátyás-Graduale című kötetben (Magyar Helikon/Corvina, 1980). A corvinák jelentős része a király halála után fokozatosan megsemmisült, illetve külföldre került. Ma 216 corvina ismert európai és amerikai gyűjteményekben. Magyarországon 53 mű található. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár 39 kötet tulajdonosa, a különböző olasz könyvtárakban 49 darab található, a többi francia (7), német (8), angol, török és amerikai tulajdonban van. A Fekete Sereg elnevezés csak 1490 után, Mátyás halálát követően terjedt el. A király haderejének jól szervezett magvát hívták így, amely soknemzetiségű, harcokban edződött zsoldosokból állt. Csehek, lengyelek, németek, svájciak és magyarok egyaránt szolgáltak a soraiban. Eredményesen küzdöttek az osztrák, cseh, lengyel, török csapatok ellen, s nemcsak megvédték az országot, hanem hódításokkal is gyarapították Mátyás birodalmát. Katonai erejüket nemcsak a hadszíntéren, hanem a királyi adók behajtására is felhasználták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában