Juhász László álláspontja

2018.02.27. 07:00

A város neve kötelez! Meg kell valósítani az EKF-pályázatban foglaltakat

Juhász László, a Válasz Egyesület önkormányzati képviselője hétfőn kicsivel dél előtt hívta össze a fehérvári sajtót. Ő is kiáll amellett, hogy helyesen cselekedve, a megfelelő értékrendre alapozva adta be pályázatát a város az EKF-re.

Majer Tamás

A közgyűlés a baloldali frakció kivételével hitet tett amellett, hogy a döntéstől függetlenül tovább kell mennünk azon az úton, amelyet az önkormányzat az EKF kapcsán megalkotott – szögezte le. A képviselő köszönetét fejezte ki a Videoton labdarúgó csapata fanatikusai felé. Történt, hogy a szombati bajnokin a Red-Blue Devils tagjai kifüggesztettek maguk elé néhány mondatot: „Székesfehérvár: 972 óta Európa ékköve. A múlt kötelez. A tradíció nem eladó!

A független képviselő emlékeztetőül elmondta, pénteken tárgyalta Székesfehérvár önkormányzata az Európa Kulturális Fővárosa pályázat körül kialakult helyzetet. A nemzetközi ítészekből felállt bizottság döntése értelmében Székesfehérvár nem jutott be a legjobb háromba, így nem lehet kulturális főváros 2023-ban. Veszprém, Győr és Debrecen maradt ringben. Az Európai Unió delegálta zsűri véleménye keresztül-kasul bejárta már a honi sajtót, de messze hazánk határain túl is hír volt. Fehérvár „kiesésében” szerepet játszott az, hogy túl sok boldog, fehér ember „grasszál” a város utcáin, s hogy ebben a keresztény városban túl sok kereszt „éktelenkedik”.

– A közgyűlés a baloldali frakció kivételével, jómagam szavazatával is hitet tett amellett, hogy a döntéstől függetlenül tovább kell mennünk azon az úton, amelyet az önkormányzat az EKF kapcsán megalkotott – szögezte le az önkormányzati képviselő.

Juhász László megköszönte a Vidi-szurkolók város melletti kiállását Fotó: Nagy Norbert

Juhász László utalt a vasárnapi kommunista áldozatok emléknapjára is. S bár hangsúlyozta, hogy nem kíván párhuzamot állítani a rendszerváltás előtti idők és a maiak között, mégis megemlítette:

– A kommunista rendszerben Moszkvából akarták megmondani, mit gondolhatunk, most meg egyre inkább az érezhető, hogy Brüsszelből szeretnék megmondani, hogy a magyar emberek hogyan gondolkodjanak – mondta Juhász. – Magam részéről hitet szeretnék amellett tenni, hogy a fehérvári pályázat jó. Nem gondolom, hogy nekünk azokhoz az elvárásokhoz kellene igazodnunk, amelyeket a bírálóbizottság tagjai megfogalmaztak, miszerint túl sok a vidám és túl sok a fehér ember ebben a városban – folytatta. – Ahogy a város neve is mondatja: a „székes” a keresztre is utalhat, a „fehér” talán miránk utalhat, a „vár” az ősi királyi, koronázó városra. Úgy gondolom, hogy kifejező a város neve is – elemzett a képviselő.

Juhász László kiáll amellett, hogy Székesfehérvár azon az úton haladjon továbbra is, amelyre a város múltja kötelezi, feljogosítja.

– Valósítsunk meg azokat az értékeket, amelyek a pályázatban voltak – nyomatékosította a képviselő, aki természetesen gratulált a három továbbjutó magyar városnak.

Végezetül kiemelte, s külön köszönte a Videoton labdarúgócsapat ultráinak kiállását a város mellett. A szombati bajnokin a Red-Blue Devils szurkolócsoport tagjai a következő kiírást feszítették ki maguk elé: „Székesfehérvár: 972 óta Európa ékköve. A múlt kötelez. A tradíció nem eladó!” Hozzátette: Székesfehérváron, annyi más mellett, a szurkolói kultúra is erős, többfajta szurkoló lélekforma érvényesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában