Kevesebb forrás

2018.02.09. 14:00

Ki takarítja el az út menti szeméthalmokat a megyében

Egyik olvasónk panasza alapján fordultunk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez, hogy kiderítsük: kihez tartoznak az elhanyagolt útszakaszok, területek.

Szanyi-Nagy Judit

fgf

Egyre nagyobb mértéket ölt a szemetelés a közutak melletti területeken, gondolok itt a 81-es főút Mór és Fehérvár közötti szakaszára, illetve a Mór és Bakonycsernye közötti útszakaszra. Sok helyen szemétkupacok állnak, károsítva a környezetet, rontva a tájképet. Sokan az árkokat használják szemétlerakónak – írja levelében olvasónk. A helyzet a 63-as főút bodakajtori és a 64-es főút mátyásdombi elágazójánál sem jobb.

Feszegetjük a határokat

– Az út határát a közúti közlekedésről szóló, 1988. évi I. törvény határozza meg. E szerint az út határa – a kiemelt szegélyt, az útpadkát, a rézsűt, az út víztelenítését szolgáló árkot, csatornát, más vízelvezető létesítményt is magában foglaló – külső széle. Az út területe pedig az út határai közötti terület és a hozzá tartozó földrészlet. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kiemelt szegélynél a szegély az út határa, máshol az árok külső széle. A telekhatár a régi utaknál változó lehet, 1 méter és több 10 méter között mozoghat. Az új építésű utaknál az árok széle 1 méterre tehető – írták a közúthoz tartozó területekről.

Utak kontra szemét

– A hulladékgazdálkodási törvény értelmében az elhagyott hulladékok esetében – ha a tulajdonos nem állapítható meg – a legális elhelyezés azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták. Ez magán- és közterületi ingatlanokra is vonatkozik. Sajnos ez egy szélmalomharc, hiszen minden egyes megtisztított területen (vagy mellette) újraképződik a szemét. Társaságunk nem hulladékkezelő cég, minden anyagi és humán erőforrásunkat, amit a hulladékhegyek felszámolására fordítunk, használhatnánk az utak minőségének és biztonságának fokozására is. Amíg az erőnket ezek a feladatok kötik le, jóval kevesebb forrás jut tényleges feladatunkra, az utak üzemeltetésére és fenntartására – emelik ki a szakemberek.

A 64-es főúton, a mátyásdombi elágazó közelében sok helyen áll a szeméthalom Fotó: SZNJ

Néhány rossz példa

A szemétmennyiség csökkentésében a lakosságnak és az utazóközönségnek van a legnagyobb szerepe.

– Az utazóközönség számára a pihenőhelyeknél kihelyezett, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot. Nagyon sok erdőszélen találunk sittet, elektronikai vagy zöldhulladékot – például karácsonyfát vagy diólevelet –, amely egy nem megfelelő elhelyezés mód, különösen, ha mindezt szemeteszsákba csomagolják. Ezek a hulladékok egyértelműen nem az utazás során keletkeznek, mégis társaságunknak kell azt eltávolítania – hangsúlyozzák a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakértői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában