Ők sem látták az árnyékukat

2018.02.04. 15:46

Gyergyaszentelői mackónap az alcsútdobozi iskolában

Tavaly kétszáztizenegy, idén már négyszáztizennyolc mackót vittek magukkal az iskolába Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a gyerekek. A felsősök is élvezték a játékot.

Zsohár Melinda

A „medve kijön és lesi az árnyékát” néphagyományt világszerte ismerik, így hazánkban is dívik, sőt, egyre népszerűbb. A keresztények Gyertyaszentelő Boldogasszony napjaként ünneplik február 2-án az eseményt, amikor Szűz Mária bemutatta Jézust a születését követő negyvenedik napon a papságnak. Könnyed és kedves hagyományteremtéssel kapcsolódtak mindehhez az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola diákjai tavaly, s idén rádupláztak a „mackózásra”.

Fotók: Keindl Zoltánné

A négyszáznál több mackó között nem volt sem műanyag, sem gumi maci, a legnagyobb 107 centiméter magasra „nőtt”, két kétcentis kismackót pedig ajándékba hoztak osztályfőnökeiknek, összegezte derűsen az igazgatónő, Keindl Zoltánné.

Az ötlet az elsős tanítónénitől, a fiatal Weisengruberné Keindl Mariettától és a harmadikos osztályfőnöktől, Szanyiné Halgancz Teréztől származik, de a nagyok is élvezték a játékot.

A harmadikos Benkő Luca és Ottling Ramóna mackó-álarcos maciszámláló bizottságként végigjárták az osztályokat és hivatalos végeredményt hirdettek a medvelétszámról.

Rajzoltak és versenyeztek, a sportpályán eldugott mackókat kerestek, jó kis nap volt! Sajnos, nem esett hó a télen errefelé, de már nem is szeretnék – a játékmackók sem látták árnyékukat a kissé borús időben. Remélhetőleg ez a tavasz közeledtét jelzi, állapították meg a gyerekek gyertyaszentelőkor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában