Vöröskód

2018.02.28. 10:30

A fogcsikorgató hidegben is el kell végezni a munkát

A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya közleményt adott ki a hidegben történő munkavégzéssel kapcsolatban.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert

A szakemberek felhívják a figyelmet azokra az egészségügyi kockázatokra – például fagyások, vagy kihűlés –, amelyek a hideg munkakörnyezet kedvezőtlen hatásai miatt alakulhatnak ki. Ezért a szabadban végzett fizikai munka során különös gondot kell fordítani a munkavállalók védelmére. A magyar jogszabályok szerint abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet nem haladja meg szabadtéri munkahelyen a +4 fokot, illetve zárt téri munkahelyen nem éri el a +10 fokot a munkaidő több mint felében.

A munkaadóknak a hideg időben speciális kötelezettségei vannak. Így többek között a szabadban dolgozók esetében óránként 5-10 perces pihenőidőt kell biztosítani, amelyet a dolgozók a kintihez képest olyan melegebb helyiségben tölthetnek el, ahol van lehetőség leülni is. Fedett helyen dolgozók esetében a fűtőtestek megválasztásánál és elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne idézhessék elő a munkahely vagy pihenőhely levegőjének szennyezését, illetve a munkavállalók túlzott felmelegedését. Ezen felül el kell őket látni 50 fokosnál melegebb teával, valamint téliesített munka- vagy védőruházattal és bélelt védőbakanccsal. Figyelembe kell venni a munka-, védőruházat és egyéb védőeszközök viseléséből adódó többletmegterhelést, a mozgást, a látást és a kommunikációt korlátozó hatását is.

A hidegben végzett fizikai munka egészségügyi kockázatokat is rejt: kötelező óránként az 5-10 perces melegedés Fotós: Nagy Norbert

Továbbá a munkáltatónak oktatás keretében kell felhívnia a munkavállalók figyelmét olyan lehetséges balesetet okozó veszélyforrásokra, mint a tetőről lecsúszó összefagyott hó és jég, az utak síkossága és a hó által eltakart járdaszegélyek. A hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott.

A vörös kód van érvényben

A kormány tavaly döntött a vörös kód intézményének bevezetéséről. Extrém hidegben a vörös kód kiadása esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a hajléktalanokat ellátó rendszer már nem tud további érintetteket fogadni. Fejér megyében húsz ilyen intézmény áll szükség esetén rendelkezésre. Ám egyelőre sem a megyeszékhelyen, sem pedig a dunaújvárosi hajléktalanellátásban nem növekedett meg az átmeneti szállókat igénybe vevők száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában