Ezrek jöttek az ország minden tájáról

2018.02.26. 07:00

Drámai változások: fogynak a méhek

Drámai változásokat tapasztalnak a méhészek a világban: egyre kevesebb a méh, az okát azonban nem tudni – mondta el az országos méhésztalálkozón Font Sándor mérnök, országgyűlési képviselő.

S. Töttő Rita

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A méhek munkájának minden gyümölcse és az összes méhészettel kapcsolatos szakmai témakör helyet kapott a XXX. Országos Méhésztalálkozón és Vásáron, amelyet a Videoton Oktatási Központban tartottak szombaton. Az ízletes és egészséges finomságok mellett azonban a méhész szakma nélkülözhetetlenségéről és világszinten nehéz helyzetéről is szó esett. Font Sándor mérnök, országgyűlési képviselő rávilágított: a méhészek munkájában világszinten ma már nem a mézkészítés a legfontosabb feladat a világban, hanem inkább az, hogy letelepítik a méhcsaládokat a farmerek földjeire, hogy azok beporozzák a növényeket. Ez ma már nagyobb gazdasági erőt képvisel, mint a mézkészítés, amely szinte már másodlagos feladat lett – mutatott rá Font Sándor. A vizsgálatok alapján elmondható: komoly terméshozam-növekedés mutatható ki a tudatosan telepített méhcsaládok által elősegített porzásnak köszönhetően.

Az ország minden részéről érkeztek a szakmai előadásokkal összekötött méhészvásárra Fotós: Koppán Viktor Dávid

Az országgyűlési képviselő elmondta: sikerült javítani azon az elmúlt tízévnyi problémán, amely a méhészeket érintette, akár a szállítójárműek vizsgáztatása, akár a biztosítás és egyéb mindennapi feladatok elvégzésében mutatkozott. – A tervek szerint változatlanul támogatni fogjuk a méhcsaládokkal járó feladatokat – tette hozzá, megemlítve a támogatási kedvezményeket, amelyeket eszközvásárlásokra, méhetetésre, cukorvásárlásra és a további teendők finanszírozására lehet fordítani. Elő­adásában kitért a méhek általános pusztulására is, amely világszerte tartós és megoldandó probléma, s amelynek nem tudják a szakemberek az okát. – Még inkább fontos lesz ezért, hogy külön odafigyeljünk a magyarországi méhcsaládok állományára, illetve az ország 11 ezer, főállású és másodállású méhészére. Az egész magyar mezőgazdaságot veszélyeztetné ugyanis, ha drámai méhszámcsökkenés történne Magyarországon is – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában