önzetlenség és együttérzés

2018.02.20. 10:00

Az ápolók napja alkalmából megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna szobrát

A magyar ápolók napját február 19-én, a magyar ápolás megteremtőjének, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján ünnepeljük. Szobránál hétfőn délelőtt koszorúztak.

V. Varga József

Az ápolók napját régóta ünnepli a világ, de a magyar ápolók napját 2014. február 19-e óta köszöntheti az egészségügyi szakdolgozók tábora. Kossuth Zsuzsanna születésnapját az Országgyűlés nyilvánította a magyar ápolók napjává, ezzel tisztelegve nagysága előtt.

Az ünnepen Bokorné Sike Erika, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér megyei területi szervezetének elnöke mondott köszöntőt, majd a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház hotel épülete előtti parkban álló mellszobrát.

Fehérváron tavaly, az emlékév kapcsán állíttattak szobrot Kossuth Zsuzsannának – mondta el Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató. Az alkotó Nagy Edit szobrászművész, a bronzból készült alkotás az önzetlen asszonyt ápolónői öltözetben ábrázolja.

Megemlékezés Kossuth Zsuzsanna szobránál. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett az 1848-49-es szabadságharc betegápolásának megszervezése, s az önkéntes ápolónői kar létrehozása Fotó: Koppán Viktor

Kossuth Zsuzsanna 1849-ben tevékeny részt vállalt a honvédsereg betegápolási rendszerének megszervezésében. Érdemei közé tartozik a többi között a magyar szabadságharc betegápolásának megszervezése, az önkéntes ápolónői kar létrehozása, a sebesült hadifoglyokkal való humánus bánásmód.

Amint elhangzott: az ápolás sokkal többről szól, mint a szakmaiságról, mert ez a foglalkozás, ez a hivatás az önzetlenséget és az együttérzés képességét is jelenti.

 

Az ünnepségen koszorút helyezett el Vargha Tamás parlamenti államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Brájer Éva, a megyeszékhely alpolgármestere, Östör Annamária, a város egészségügyi és sporttanácsnoka és Csernavölgyi István, a Szent György Kórház főigazgatója. Koszorúval emlékeztek a szakdolgozói kamara, a mentőszolgálat, az ápolói szervezetek és a kórház dolgozóinak képviselői is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában