Ne történhessen meg újra...

2018.02.27. 09:35

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Fehérváron is

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját 2000 júniusa óta február 25-én tartjuk.

Szanyi-Nagy Judit

A kommunizmus szerte a világon 100 millió áldozatot követelt – tisztelet a hősöknek!

Fotó: Nagy Norbert

Az Országgyűlés által kijelölt február 25-ei dátumhoz Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárának 1947-es letartóztatása és ‒ jogtalan ‒ Szovjetunióba hurcolása kapcsolódik. Ez volt ugyanis az első lépése a kommunista egypárti diktatúra kiépítésének, valamint a demokrácia és a szabadságjogok felszámolásának. A kommunizmus súlyát jól mutatja, hogy szerte a világon 100 millió áldozatát jegyzik az ideológiának: gyakoriak voltak a börtönbe zárások, vallatások, megkínzások, megbélyegzések, üldözések, de az éhínség is pusztított. Voltak, akiket kényszermunkatáborokba küldtek, másokat kivégeztek.

Az emléknapon a szörnyű szenvedéstörténeteket megidézve tartottak megemlékezést diákok, tanárok, városvezetők, hivatali és egyházi képviselők, valamint civilek.

Az Ötvenhatosok terére szervezett megemlékezést a díszőrök bevonulása és a Himnusz eléneklése nyitotta. A kor borzalmait először a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai elevenítették fel: naplórészletek, történelmi áttekintések, idézetek, versek és szívszorító énekek, zenék idézték fel a kommunizmus világát és mutatták be a diktatúra magyarországi kiépülését. Magyarország minden családja érintett valamilyen módon a kérdésben‒ kezdte beszédét ezt követően Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, aki visszaemlékezésében felidézte az orosz katonák kegyetlenkedéseit és az egykori nyilasok felkarolását is.

A kommunizmus szerte a világon 100 millió áldozatot követelt – tisztelet a hősöknek!
Fotós: Nagy Norbert

‒Bármennyire fájó és riasztó lehet felidézni az átélt vagy csak hallomásból ismert szenvedéstörténeteket, mégis muszáj megtenni. Az a feladatunk, hogy az igazságnak minél több részletét megismerjük és a közbeszéd témájává tegyük, hogy ne merüljön el nyomtalanul a diktatúra tapasztalata. Az emberi történeteken keresztül meg kell értetnünk a fiatalabb nemzedékkel, hogy azok, akik népboldogítónak vallják magukat és a keresztény erkölcsi alapokat elvetik, elavultnak bélyegzik a hazafiasságot, a családok összetartozását és az ember méltóságát, azoktól óvakodni kell ‒ hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke.

Molnár Krisztián beszédében kitért az 1956-os forradalom és szabadságharcra, a város Európa kulturális fővárosa címért benyújtott pályázatának bírálatára, valamint az április 8-ai választásra is, kiemelve: ezen a napon az ország jövőjéért felelősséget vállaló magyar ember nem maradhat otthon.

Katonák, egykori ötvenhatosok, diákok és politikusok is részt vettek a megemlékezésen
Fotós: Nagy Norbert

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el az Ötvenhatosok terén található emlékműnél. Elsőként Cser-Palkovics András polgármester, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Spányi Antal megyés püspök, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes hajtott fejet a dombormű előtt. Koszorút helyeztek el a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, az egyházak, a pártok, a hagyományőrző civil szervezetek, a Történelmi Vitézi Rend, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, a Székesfehérvári Tankerületi Központ, valamint a székesfehérvári felsőoktatási intézmények, így a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszak Karának vezetői, képviselői is. A koszorúzást követően a megemlékezők egy-egy szál fehér virággal rótták le kegyeletüket, majd közösen elénekelték a Szózatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában