Mederkotrás

2018.01.25. 10:00

A tiszta vízzel megőrizhető életterünk

A Sárvíz folyó Sárkeresztúr külterületét érintő szakaszából a múlt év végére befejeződött a soponyai és a kálozi híd közötti mederszakasz megtisztítása, kármentesítése. Sikeresen lezajlottak a környezetvédelmi hatósági ellenőrző vizsgálatok.

V. Varga József

kálozi híd

A Séd-Nádor Királyszentistván és Sióagárd közötti szakaszán a Nitrokémia Ipartelepek és a vízfolyás vízgyűjtőjén valaha volt egyéb ipari létesítmények szennyvizei mintegy 127 kilométer hosszon elszennyezték a mederüledéket toxikus fémekkel, amelyek közül környezeti kockázatot jelent a higany, a kadmium és az ólom. A teljes hosszon az okozott környezeti kár felszámolását több mint 800 ezer köbméter szennyezett üledék eltávolításával lehet megoldani.

A környezeti kár felszámolására indult kármentesítési program kötelezettje és lebonyolítója a balatonfűzfői Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot a Sárvíz-Nádor 2014 Konzorcium PR kapcsolattartásért felelős szervezete.

Sárszentmihálytól Cecéig, ötven kilométeren

A Nitrokémia 2009-2014 között a királyszentistváni osztómű és a sárszentmihályi Gaja torkolat közötti 31 kilométeres szakaszon végezte el a kármentesítést. Ezt követően a munkálatokat a sárszentmihályi torkolat és a Malom-csatorna cecei torkolata közötti 50,7 kilométer hosszú mederszakaszon a konzorcium közreműködésével végezteti a társaság. Ezen a szakaszon mintegy 218 ezer köbméter szennyezett üledék eltávolításával számolnak.

A kármentesítés és a rehabilitáció 2019 végéig tart Fotó: A konzorcium

A Szabadbattyánt érintő mederszakaszról 2016 végéig eltávolították a környezeti kockázatot jelentő szennyezett üledéket, és a mederrendezés is befejeződött. Az egységes vonalvezetésű és arculatú, a vízügyi szempontoknak is megfelelő mederkép kialakítása céljából elvégezték a rézsűprofilozást és a szükséges kövezést. Tácon hasonló munkálatok történtek 2016-2017-ben, de még befejezésre vár a tájba illeszkedő növényzet telepítése.

Aba térségében október végére végeztek a mederkotrással, a mederrendezéssel pedig az év végére jutottak el a felsőszentiváni duzzasztóig. A további mederrendezés és a biológiai rehabilitáció 2018-ban valósul meg.

Utómonitoring négy éven keresztül

A Sárvíz, Sárkeresztúr külterületét érintő szakaszából a múlt év végére befejeződött a soponyai és a kálozi híd közötti, illetve a híd alatti mederszakasz megtisztítása, kármentesítése. A szennyezett mederüledék továbbszállítás előtti deponálására a kálozi hídnál kialakított ideiglenes gyűjtőhely szolgál. A keresztúri munkahelyi gyűjtő a kálozi és a sárbogárdi híd közötti mederszakasz kármentesítése során, várhatóan még 2018 végéig használatban lesz. A mederszakaszok kármentesítését a környezetvédelmi hatóság még négy éven keresztül utómonitoring vizsgálatokkal ellenőrizteti majd.

Mederkotrás és mederrendezés a kálozi híd környékén 2017 decemberében Fotó: a konzorcium

Vizeink és a környező élőhelyek tisztasága

Ma hazánkban is az egyik legfontosabb környezetvédelmi kérdéskör a vízkészleteink minőségének védelme. A technikai fejlettség mind magasabb szintjének elérése mellett természetes vizeink romlását tapasztalhatjuk. Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni

a vizet, mint életteret, gondoskodnunk kell állapotának megfelelő szinten tartásáról, minőségének javításáról – hangsúlyozzák a vízügyi szakemberek.

A Sárvíz-Nádor kármentesítési projektje – a cecei „fináléval” – várhatóan a 2019-es év végén zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában