Közösségi környezetalakítás

2018.01.09. 11:00

Településképi követelmények Sárbogárd védelemre és alakításra

A Településképi arculati kézikönyv szemléletformáló célt szolgál, mely a jogszabályok útvesztője helyett röviden, lényegre törően és mindenki számára érthető módon mutatja be a közösség környezetalakítással kapcsolatos elvárásait.

V. Varga József

Sárbogárd, Hõsök tere

A város képviselő-testülete még a múlt évben jóváhagyta Sárbogárd Településképi arculati kézikönyvét és a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletét.

A kézikönyvben követendő példákat, a településképhez illeszkedő építészeti elemeket – számba véve a város építészeti értékeit, hagyományait, táji és természeti értékeit, az évszázadok alatt kialakult regionális sajátosságokat – jól áttekinthető rajzok és fényképek illusztrálják – mondta el Sükösd Tamás polgármester. Ismerteti a dokumentum azon jól meghatározható technikákat, eljárásokat, amelyek alkalmazásával a hagyományos építészeti karakterhez és a településképhez jobban igazodó, arányosabb, esztétikusabb, fenntartható és értékálló épületek építhetők.

Sárbogárd központi magját alapvetően öt egységre bontották, úgymint: Alsótöbörzsök, Sárszentmiklós, vegyes beépítésű terület, központi településrész és telepszerű beépítés. Ezen kívül még vannak a külső településrészek: Kislók, Pusztaegres, Sárhatvan és Rétszilas.

Az arculati kézikönyv a településrészekre külön-külön ajánlásokat hoz, hogy milyen formában és milyen előírások mentén célszerű építeni, felújítani, átalakítani.

A településképi rendelet célja a város sajátos településképének védelme és alakítása a társadalmi bevonás és konszenzus által, olyan módon, hogy egy helyi önkormányzati rendeletben kerüljenek egyértelműen megállapításra a településkép védelmének elemei, s egyértelműen legyenek meghatározva a településképi követelmények alkalmazásának felelősségi viszonyai – tette hozzá Sükösd Tamás polgármester.

Borítóképen: A szoborpark a Hősök terén Sárbogárd meghatározó építészeti eleme Fotó: V. Varga József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában