A megingathatatlan főpásztor

2018.01.20. 12:00

Emlékkonferenciát rendeztek Shvoy Lajos tiszteletére

Ötven évvel ezelőtt 1968. január 21-én hunyt el Shvoy Lajos székesfehérvári megyés püspök, aki több, mint negyven évig állt a püspökség élén.

Szabó Zoltán

Balról Soós Viktor Attila, Fejérdy András, Spányi Antal, Mózessy Gergely és Varga Mátyás az emlékkonferencián

Fotó: Fehér Gábor

A megingathatatlan főpásztor címmel rendezett emlékkonferenciát tiszteletére a Székesfehérvári Egyházmegye. A tanácskozás címe a püspök megalkuvás nélküli, karakán egyéniségére, főpapi tevékenységére utal, mert még a kommunista diktatúra éveiben, az állandó megfigyelések, támadások ellenére sem tört meg, nem engedett elveiből. A konferencia is erre az időszakra, életének utolsó két évtizedére koncentrált. Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében felidézte: Shvoy Lajos 1879-ben született, 1901-ben szentelték pappá, és 1927-ben foglalta el Fehérváron a székét. Püspökként is plébánosi egyszerűséggel fordult hívei felé. Szisztematikusan látogatta végig az egyházmegyéjét, a legeldugottabb falvakban is bérmált.

A felkért szakemberek közül Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékbizottság tagja a Mindszenty-vonal címmel tartott előadást. Arról beszélt, hogy már 1945-től, de főleg 1948-tól az állambiztonság mindenkit figyelt, mindenkiről készített jelentéseket. Törést, ellentéteket akartak szítani a püspöki karon belül Mindszenty köre és úgymond ellenségeik között. Shvoy Lajos mindvégig kiállt Mindszenty mellett. Varga Mátyás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója a Szittay-eset kapcsán az első médiaössztüzet idézte fel, amely a főpásztorra zúdult 1948 májusában. Szittyai Dénes plébános volt, aki lepaktált a kommunista rezsimmel. Shvoy az egyházjog szabályai szerint figyelmeztette, felfüggesztette, majd a plébánost kiközösítették. Ezért volt az addig példátlan médiatámadás.

Balról Soós Viktor Attila, Fejérdy András, Spányi Antal, Mózessy Gergely és Varga Mátyás az emlékkonferencián
Fotós: Fehér Gábor

Mózessy Gergely, a fehérvári püspöki levéltár történésze azt taglalta, miként úszta meg hajszál híján, csodával határos módon a püspök az internálást. Fejérdy András (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, MTA) előadásának témája pedig Shvoy Lajos és a II. Vatikáni Zsinat volt. A püspököt nem engedték ki a zsinatra, de Németországon keresztül sikerül oda kijuttatnia értékes feljegyzéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában