Csak közösen tudnak haladni

2018.01.04. 09:00

Közmunkaprogram, elkészült utak, fogathajtás – Sikeres évet zárt Sárkeresztúr

Sikeres évet zártak a Sárkeresztúron élők- a számadatok és a nyertes pályázatok is ezt mutatják.

Szanyi-Nagy Judit

ghg

A közmunkaprogram meghatározó része volt a tavalyi évnek Sárkeresztúron. Bár a fő foglalkoztató az önkormányzat, idén már csak 72 fővel dolgoztak a programban, amely így előrelépést, létszámcsökkenést mutat.

- A közmunkaprogram sikeres, hiszen sokan visszatértek, vagy először léptek be a munka világába – értékeli a tavalyi évet Csutiné Turi Ibolya polgármester, hozzátéve: a program célja, hogy megtanítsa az abban résztvevőknek, hogyan lehetnek sikeresek a munkában.

A foglalkoztatáson belül a növénytermesztésben tűnnek ki, mint mondja, zöldségbolt hiányában nagyon hálásak a lakosok a friss, vegyszermentes, helyi terményekért.

Ezen túl a településen tavaly szinte teljes egészében elkészült egy 100 négyzetméteres tornaszoba, amely közel 170 óvodás gyermek mindennapos mozgását biztosítja.

- Az adósságkonszolidációban nem vettünk részt, melyért cserébe pénzt kaptunk az államtól. 36 millió forintot nyolc utca aszfaltozására fordítottunk. Ahogy a korábbi években, úgy most is tervezzük, hogy egy-két utcát önerőből hozunk helyre – mondja a polgármester.

Aktuális még a szociális tűzifa kérdésköre is: 225 erdei köbmétert fát igényelt a településen közel 400 család – ők fejenként 5 mázsa fát kapnak, amelynek a kiszállításában segítő kezet nyújt az önkormányzat.

Továbbá sikeresen pályáztak az orvosi rendelő, az iskola és a hivatal felújítására. Az iskolára nyert körülbelül 60 millió forint elsősorban belső felújításokra elegendő. A három projektre összesen 100 millió forintot nyertek el, ezek meg is valósulnak idén.

- Amire büszkék vagyunk, hogy tavaly megalakult a Sárkeresztúri Hangyák Szociális Szövetkezet, amely öt fő foglalkoztatását teszi lehetővé, főállásban, három évre. De tovább pályáztunk: idén fél évre újabb tíz embert fogunk foglalkoztatni – mondja Csutiné Turi Ibolya, hozzátéve: a település jó hírnevét a harmincéves Napsugár Nyugdíjasklub is öregbíti.

Csutiné Turi Ibolya
Fotós: archív

- Júniusban a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének nemzetközi kulturális találkozóját tartjuk majd, négy napot át. Ide közel ezer embert várunk, és nem titkolt célunk, hogy a levendulafesztivállal egy időben rendezzük meg. Előtte egy hónappal pedig az országos szinten is elismert, immár 14. fogathajtó versenyünket is megtartjuk majd – mesél az elöljáró a jövőbeli tervekről, amelyek között sok, elbírálás alatt álló pályázat is szerepel még.

- Az önkormányzat vezetése mindenkinek köszöni a támogatást, a türelmet – emelte ki Csutiné Turi Ibolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában