Szaktudás

2018.01.24. 07:30

Rugalmas, jól kommunikáló munkaerőt alkalmaznának

A gazdaság igényeihez igazodás, valamint a munkaerőtartalék megszervezése a szakképzés két legfontosabb fejlesztési iránya.

R. Szolga Réka

bgb

Ezt Molnár Attila főigazgató mondta, aki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal képviseletében tartott előadást a napokban a megyeszékhelyen. Kiemelte: míg Északkelet-Magyarországon magas a munkanélküliségi ráta, addig régiónkban sokkal inkább a szakképzett munkaerő hiánya jellemző. A mobilitás hiánya következtében egyelőre nem látható a megoldás, hiszen gyors tempóban lehetetlen jól felkészült, képzett munkaerőt felkészíteni, inkább a specifikált, rövid tréningek javasoltak a helyi vállalkozók bevonásával – tette hozzá. Egy friss felmérés figyelemreméltó eredményeire hívta fel a hallgatóság figyelmét, mely szerint a vállalkozók által elvárt top 3 kompetencia egyike sem a szaktudás. Mint kiderült, elsősorban rugalmasságot, jó kommunikációs készségeket és hatékony problémamegoldásokat várnak el a dolgozóktól.

A szakképzési hozzájárulásról szóló törvény és a szakképzésről szóló törvény számos új fogalom megismerését indukálja, továbbá új lehetőségeket hoz a tanulók számára – mondta Palotás József, a Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesületének elnöke, aki ugyancsak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett konferencián tartott előadást. A törvény a kamarákat bevonja a gyakorlati oktatói képzésbe, ezáltal a legújabb módszereket ismertetik meg a diákokkal. Tanulószerződés alapján a gazdálkodó szervezetnek pénzbeli juttatást kell fizetni a tanuló részére, amelyet járulékaival együtt visszaigényelhet – derült ki.

A törvényváltozások részleteire sokan voltak kíváncsiak Fotó: FG

A havi juttatás független az adott tanévben teljesítendő elméleti és gyakorlati képzési napok számától. A képzési idő teljes időtartamát érintően, így az oktatási szünet alatt is megilleti a hallgatót az összeg – hangzott el.

A törvény lehetővé teszi a tanuló-előszerződés és a szakgimnázium 11-12. évfolyamán a tanulószerződés megkötését. A gazdálkodó szervezet és a tanuló – a tanuló-előszerződés megkötésével – arra vállalnak kötelezettséget, hogy a gyakorlati képzés céljából a képzés későbbi szakaszában tanulószerződést kötnek.

A cél a szakember-utánpótlás biztosítása – értesült lapunk a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában