Magyar Kultúra Napja

2018.01.29. 08:30

Értékek nyomában: helytörténeti klub alakult Ráckeresztúron

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére sokszínű rendezvénnyel készültek Ráckeresztúron. Bemutatták a megalakuló helytörténeti klub terveit is.

Gajdó Ágnes

A Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói adtak műsort

Fotó: a szerző

A települési értéktár bizottság és a könyvtár közösen szervezte az ünnepséget, melyen közreműködtek a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. A szokásosnál nagyobb létszámú közönség Török Regina előadásában hallhatta a Himnuszt, őt követték a felsős színjátszók: Furján Fanni, Kálmán Szabina, Bátki Noémi; majd Kristóf Ágnes Arany János A fülemile című költeményét mondta el, emlékezve a kétszáz esztendeje született magyar költőre. Az irodalmi részt követően Bereznai Istvánné, a Ráckeresztúri Települési Értéktár Bizottság elnöke szólt az értéktárról, az eddig végzett munkáról, s bemutatta a megalakuló helytörténeti klub terveit. A legfőbb cél, hogy a község történetét feldolgozzák, s minden fontos értéket összegyűjtsenek. A jelenleg huszonegy értéket tartalmazó tár tovább bővülhet, s a munkába bárki bekapcsolódhat. A könyvtárban szépen gyarapodik a digitális helytörténeti gyűjtemény, amely már több mint ezer fotóból, több száz aprónyomtatványból áll.

A Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói adtak műsort
Fotós: a szerző

Herkli Antal a temetőkápolna értéktárba vételét javasolta, melynek történetét már megírta, s összegyűjtötte az ehhez kapcsolódó adatokat, fényképeket. Dienes Gábor alpolgármester több ötlettel érkezett, felvetette, hogy a déli harangszó s a régi osztálytablók is kerüljenek a gyűjteménybe. Bujdosó Jánosné Szalai Mária fölajánlotta, hogy megírja a javaslatot Németh Mihály páratlan helytörténeti gyűjteményéről, melynek mindenképpen helyet kell kapnia Ráckeresztúr értékei között. Balpataki Katalin történész-muzeológus, a százhalombattai Matrica Múzeum munkatársa szakmai segítséggel járul majd hozzá az értékgyűjtéshez, az értékek megőrzéséhez. A jelenlévők megtekintették az értéktár-kiállítást, feljegyezték gondolataikat a vendégkönyvbe. „Nagyon szép és tartalmas ünnep volt, és reméljük, sok jó gondolat és javaslat lesz a múltunk megőrzésére” – írta a Bendák házaspár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában