V4-ekben erő, jövő van

2018.01.23. 20:35

A közép-európai országok politikája meghatározóvá vált Európában

Vége a lesajnált korszaknak, a Visegrádi Négyek egy domináns erő Európában -mondta Vargha Tamás.

R. Szolga Réka

as

Büszkék vagyunk miniszterhelyettesünkre – emelte ki Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, aki az év első Öreghegyi disputájának vendégét, Vargha Tamást méltatta, valamint számos politikai kérdésről faggatta.

Mint kiderült, a Magyar Honvédség számára az elmúlt évek kihívásai nem tűntek megoldhatatlan feladatnak, a gazdaság fellendülésének köszönhetően a honvédelemre szánt összegek is emelkedhettek. Vargha Tamás kiemelte a Zrínyi 2026 program fontosságát.

- A még felújítható haditechnikai eszközöket valóban felújítjuk, a személyi állományt növeljük – fejtette ki.- Egyre népszerűbb a Magyar Honvédség, a hivatásos állományba sokan jelentkeznek.

Vargha Tamás példaértékűnek nevezte a közép-európai országok együttműködését Fotó:Nagy N.

A miniszterhelyettes a V4-ekkel kapcsolatban elmondta: a honvédelemben és a gazdaságban is példaértékű összefogásról tett tanúbizonyságot a csoport. Együttműködésük nem csak katonai, hiszen jelentős gazdasági potenciál van ebben a térségben, melynek köszönhetően domináns erővé válhattak Európában.

Komolyodnak a lehetőségek és a kihívások is a közép-európai országok számára az elkövetkező időszakban. Már nem a lesajnált posztkommunista országokként vagyunk számontartva, hanem meghatározó a véleményünk az európai politikában – mondta. Bobory Zoltán a beszélgetésben az idei választások témáját is felvetette.

Vargha Tamás úgy reagált: az ország biztonsága a legnagyobb tétje a választásoknak. A gazdasági fejlődésé, továbbá az emberek mindennapjainak biztonsága forog kockán. A kerítésekkel nem csak a magyar embereket védjük. Rámutatott: a magyar nemzetet gazdaságilag sikerült eggyé kovácsolni, hiszen a trianoni sokkhatás meghaladásával olyan programok indultak Szerbiában, Kárpátalján, Szlovákiában, amelyek a határon túli magyarság boldogulását is segítik. Ezek a kezdeményezések is veszélybe kerülhetnek.

Országgyűlési képviselőként hozzátette: szeretné folytatni a megkezdett munkát, hogy az elmúlt évek erőfeszítései ne vesszenek kárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában