Papírforma büntetés

2018.01.09. 10:30

Néha van méltányosság a parkolási büntetések kapcsán

Előfordulhat olyan eset, hogy a paragrafusokat elhagyva – méltányossági okokból – elejtsék egy idős ember parkolási büntetését?

Majer Tamás

A gyűjtőparkolókban munkanapokon nagy a zsúfoltság, januártól 17 ezer forintért gyakorlatilag 22 parkolóban állhatunk meg

Fotó: Pesti Tamás

Poleszák György rokonlátogatóba érkezett decemberben Pécsről Székesfehérvárra.

– Mivel 74 éves vagyok, az ebben a korban majdnem általános prosztatabetegségem súlyos vizelettartási nehézséget okoz, s ez megállásra kényszerített az egyik belvárosi parkolóban – írta.

Nos, kiugrott az autójából, s illemhelyet keresett. Éppen időben talált is egyet. A dolgát elvégezvén autója szélvédőjén csomag várta: büntetés.

– Biológiai, egészségügyi kényszerűségből nem volt időm parkolójegyet váltani – emelte ki a férfi, aki utóbb kérvényezte a Városgondnokságnál, méltányosságból engedjék el a pótdíjat. A válasz elutasító volt, s a postaköltséget is bekérték tőle.

Márkus Tibornak, a Városgondnokság parkolási csoportvezetőjének vetettük fel az ügyet. Általánosságban.

– Mi minden esetben a parkolási rendelet szerint járunk el – mondta.

A parkolási csoport nem vizsgálhatja, hogy milyen okok miatt nem rendelkezik valaki érvényes parkolójeggyel.

A postaköltség kapcsán Márkus Tibor kijelentette, minden esetben arra törekednek, hogy a pótdíjon felül ne legyen egyéb költsége az ügyfélnek. – Ennek egyik előfeltétele, hogy legyen e-mail címe. Ilyen esetben nincs postaköltség. Ha az ügyfél levélben küldi el kérelmét, s nem ad meg egyéb elérhetőséget, akkor a felmerült postaköltséget áthárítjuk rá – mondta a parkolási csoportvezető, aki szerint ez általános eljárás.

Az ügyfeleknek joga van fellebbezni. Elő is fordult már, hogy elengedtek büntetést. Erről elsőfokon a Városgondnokság gazdasági igazgatója, Béndek Balázs, másodfokon pedig Bozai István ügyvezető igazgató dönthet.

– Egy esetben akkor kapott büntetést egy ügyfél, amikor éppen folyamatban volt mozgássérült igazolványának megújítása az okmányirodában. Azt a pótdíjat a vezetőség elengedte – mondott egy példát Márkus Tibor.

Új tudnivalók

Tegnap érvénybe lépett három új szabály a fehérvári parkolásban.

Fizetős lett – a második parkolási övezet díjai szerint – a vasútállomás előtti régi parkoló. A sínek felé kialakított új és nagyobb területen ingyenes marad a parkolás.

A másik két változás a parkolóbérleteket érinti. A kiemelt övezet bérleteihez csak az állandó lakcímmel rendelkezők juthatnak hozzá, illetve a harmadik övezetbe ezentúl csak egyfajta, az azonos rangú parkolókban egyaránt érvényes, 17 ezer forintos bérletet adnak ki.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában