bor, sajt, kolbász

2018.01.31. 09:00

Hogyan kapcsolódik a sertéshúshoz a sajt?

A kolbászillatban és a füstben néha feltűnik egy-egy sajtárus alakja, a kínált portékával együtt. De hogyan kapcsolódik a kolbászhoz a sajt?

Szsanyi-Nagy Judit

hjh

– A sajtoknak nagy szerencséjük, hogy van egy illusztris rokonuk, amely majdnem minden rendezvényen jelen van: ez a bor – mondja Nagy Róbert László sajtász.

Egyrészt tehát a borok, másrészt pedig a rendezvények tradicionális mivolta miatt jelennek meg a sajtok az amúgy a kolbászokról szóló eseményeken.

Nagy Róbert László több sajtot is mutat nekünk. A füstöletlen, friss, néhány napos gomolyával kezdi, amelyből szűz és magyaros verzió is készült – ez utóbbi egy kevés vöröshagymát és édestestű paprikát tartalmaz.

A népi hagyomány szerves részét azonban a füstölt sajtok képezik. Köztük van ízesítetlen füstölt és klasszikusnak mondható fokhagymás is.

A sajtkörkép összeállításában Nagy Róbert László segített lapunknak
Fotók: Szanyi-Nagy Judit

A kapros füstölt változatot a karcos fehérborok, a mákos füstöltet pedig a karakteres vörösborok mellé ajánlja a szakember. A magvas (pirított köménnyel, dióval vagy tökmaggal) készült sajtokat többnyire rozékhoz, könnyű nyárvégi fehérborokhoz tálaljuk. A csípőseket a félszáraz, félédes és édes karakterekhez ajánlják.

A farsangi, télűző időszakban – a busók mellett – a sajt is gyakorta előkerül a rendezvényeken.
Fotók: Szanyi-Nagy Judit

– Az úgynevezett szikkasztott ürmös sajt vöröshagymabéllel készül. Azaz a vöröshagyma javát, a belső, nedves részt ledaráljuk, beleengedjük a sajtba, s azt addig érleljük, amíg a hagyma gyakorlatilag eltűnik belőle. A sajt a textúrát feléli, testes ízt ad majd

– részletezi a sajtász.

A desszertsajtok közül kétfélét javasol, melyeket a tömény italokhoz fogyaszthatunk. A kisüsti pálinkával feltöltött, vörösáfonyával készült sajt konyakhoz és borpárlathoz ajánlott, a fokhagymával összeaszalt szilvás, barnarumban felfőzött sajt az abszinthoz és a magyar pálinkához kiváló választás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában