építészet és demográfia

2018.01.21. 10:00

Frissült Hídvég „arculata-” A településfejlesztési kézikönyvről

A település honlapján is elérhető a TAK, azaz a településfejlesztési arculati kézikönyv javított változata.

Szanyi-Nagy Judit

fgf

– Ez már a végleges kézikönyv, minden javítást tartalmaz – válaszolta megkeresésünkre Pap László polgármester.

Az arculati kézikönyvben a település elhelyezkedéséről, történetéről és demográfiájáról is olvashatunk.

A kiemelt leírások egyikeként Szabadhídvég építészeti öröksége említhető, így a református templom, a helyi védelem alatt álló épületek és építmények (például az iskola vagy a falu történelmét idéző szobrok), a védelemmel ugyan nem rendelkező, de értékesnek mondható épületek, valamint a településképet gazdagító kis architektúrák (úgymint az útjelző táblák, irányadó táblák).

Szabadhídvég nevezetességei és a település felülnézetből Fotó: TAK

A lakosokat leginkább az építészeti útmutató érinti. Ebben a fejezetben a lakóterületre nézve fogalmaznak meg ajánlásokat a tervezők. Az itt leírtak alapján törekedni kell arra, hogy az újonnan épülő házak hasonló színűek, anyagúak és magasságúak legyenek, mint a környező épületek, garantálva ezzel a harmonikus utcakép megteremtését. Ugyanígy a tető hajlásszöge is meghatározott: lehetőség szerint 35–45 fok közötti legyen; tiltott a lapostető építése, valamint a túlzóan alacsony és magas szögek használata is.

A TAK-ban a külterületi és egyéb településrészekről, így Pélpusztáról és Zsidóhegyről is részletes leírás olvasható.

– A kézikönyv tehát elkészült, az épülő óvoda engedélyeztetési eljárását pedig elindítottuk, ez a következő nagy esemény – summázta a feladatokat a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában