Egyelőre játék

2018.01.23. 08:30

Felépülne a koronázótemplom főhajója

Üvegfödém alatt látható romok, látványkávézó, tetőkilátó, az egykori prépostság udvarát is megidéző múzeum kapott helyet a díjazott pályamunkában.

R. Szolga Réka

k

A Magyar Művészeti Akadémia által meghirdetett, „Székesfehérvár történeti központja 2017” című építészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetése zajlott a Városházán. Cser-Palkovics András polgármester és Turányi Gábor Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja, a bírálóbizottság társelnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint kiderült, 14 pályázatot bíráltak el, és minden egyes benyújtott munka hozzátesz egy kisebb vagy nagyobb építőelemet a közös gondolkodáshoz. Több mint egymillió forintos jutalomban részesült

a legtartalmasabb, legátfogóbb terv.

A legtartalmasabb, legátfogóbb hozzászólást a Nemzeti Emlékhely kialakításához két budapesti építész, Dósa-Papp Tamás és Emődi-Kiss Tamás készítette el. Turányi Gábor az eredményhirdetésen kifejtette: nem ez a terv a megvalósítás iránya, de mindenképpen figyelemre méltó. Minden pályamunkán látszik, hogy a fiatalok fantáziája szabadon szárnyal, gondolkodásukra nem jellemzőek azok a béklyók, amelyek az idősebb generációnál tapasztalhatók.

Juhász-Nagy Balázs és Bodnár-Paripás Emőke terveiben egy tetőt emel a romterület fölé Fotó: PT

- Az eddigi pályázati eredményekkel tisztában voltunk, így nagyjából átláttuk, hol akadt el ez a projekt. A megoldásunk nagy energiai összpontosítást igényel – nyilatkozta lapunknak Dósa-Papp Tamás. – Tervünkben megjelenik egy új tömeg, amely a 21. század eszközeivel visszaemel egy városi épületet. A főhajó teljes megidézésével egyedülálló térélményeket, impozáns belső teret érhetünk el. Víziónk szerint egy ilyen megoldás inspiráló lehet olyan társművészetekre, amelyek ebben a korban megjelentek. A mi koncepciónkban újjászületnének.

Dósa-Papp Tamás és Emődi-Kiss Tamás makettjén jól látható az üvegből készült épület Fotó: PT

- Gyakran járok erre, hiszen a Balatonon van nyaralónk. Egy alkalommal bejöttem Székesfehérvárra, és megnéztem a Nemzeti Emlékhelyet – folytatta Emődi-Kiss Tamás. – Zavart, hogy ilyen állapotban van, ezért elkezdtem ezzel a témával foglalkozni. Beszéltem erről Dósa-Papp Tamással, majd véletlenszerűen felfedeztük a szóban forgó pályázatot, amelyre örömmel lecsaptunk. Korábban voltak közös sikereink, így belevágtunk.

Dósa-Papp Tamás és Emődi-Kiss Tamás terveit találta a bírálóbizottság a legtartalmasabbnak és a legátfogóbbnak Fotó: Pesti Tamás

Emődi-Kiss Tamás hozzátette: tervük egy térlefedést ad a helyszínnek, ugyanakkor visszaemeli a bazilika középső hajóját, amellyel lehet érzékeltetni az eredeti épület tömegét, magasságát, továbbá az elhelyezett képzőművészeti alkotásokkal azt a gazdagságot, művészeti, kulturális, történelmi szépséget visszaidézni, ami ebben a templomban létezett 5-600 évig. Művészeti szempontól és térszerkezetben ez az alapkoncepciójuk. Rámutatott: néhány épületet lebontanának, hogy ennek az új konstrukciónak elegendő tere legyen.

Szecskő Heléna terve a „gótikus épületcsontváz”

A díjazott tervek az Új Magyar Képtárban tekinthetők meg, az összes többi pályamunkával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában