Kegyelet

2018.01.23. 20:00

Erre is áldozni kell – Idén is fejlesztik a Béla úti temetőt

Körülbelül 15 évre megoldja Székesfehérvár temetkezési gondjait a Béla úton tavaly megnyitott D parcella.

Majer Tamás

Vadász-Király Edit, a kegyeleti központ vezetője a tegnapi helyszínbejáráson elmondta, hogy 2017-ben végzett munkálatok eredményeként nyitották meg az új, D jelű parcellát.

– A temetkezési törvénynek megfelelően a temethetőséget kötelező biztosítani a városban – hangsúlyozta. Egy parcellanyitás során gondolni kell az úthálózatra, az elektromos hálózatra, a vízvételi lehetőségre, a szeméttárolók kihelyezésére és a fásításra. Ezek a fejlesztések megvalósultak.

A fásítás egyébként nem a D, hanem a C parcellában történt. 202 fát ültettek ott el.

– Úgy gondoltuk, hogy nem azt a területet fásítjuk, amelyiket még eztán temetünk, hiszen a fák növekedése közben a gyökérzetük terjeszkedése nehezítette volna a munkát, vagyis a temetéseket – fejtette ki a szakember.

A tavalyi fejlesztés nagyságrendileg100 millió forintba került.

Ebben az évben – mondta el a bejáráson Cser-Palkovics András polgármester – az urnás temetkezési lehetőségek bővítését és a szennyvíz elvezetését célzó munkák valósulnak meg. Erre 115 millió forintos önkormányzati forrás van, a beruházást a Városgondnokság végzi.

– A rendkívül nagy Béla úti temető fejlesztésre alkalmas – húzta alá a városvezető, aki utalt arra, hogy a régi sírkertekben nehezebb a fejlesztés, bővítés. Ismert, hogy négy öreg temetőben – Csutora, Hosszú, Szedres és a Sóstói katolikus – korlátozták a koporsós temetkezés.

Bozai István városgondnok kiemelte, hogy továbbra is működik a Béla úton az a kisbusz, amely akár a helyi járatos buszmegállótól is elviszi a látogatni kívánt sírhelyig az emlékezőket, de autóval is be lehet ide hajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában