Utánajártunk!

2018.01.25. 08:00

Elborzasztó látvány a több méteren át húzódó hulladék

Szerdán érkezett szerkesztőségünkbe a hír: a Vág utca végén nagy mennyiségű kommunális és építési hulladék rontja a „tájképet”.

Szanyi-Nagy Judit

A Szárazréten található Vág utca legvégén, az iparvágány mindkét oldalán több méteren át hulladékhegyeket pillanthat meg a gyanútlan járókelő.

Mi magunk is kilátogattunk a helyszínre, és megtapasztaltuk, hogy a sártengerben hol több kupacban, hol pedig hosszú métereken át szemetet helyeztek el a területen. Van ott széttört vödör, szétszaggatott karton, zsák, műanyag vödör és támla nélküli autóülés is.

Először a településrész önkormányzati képviselőjét, Szigli Istvánt kerestük, aki lapunknak elmondta: tud az érintett területről, annak állapotáról ő is kapott bejelentést. Hozzátette: úgy tudja, az érintett szakasz nagy része magántulajdonban van.

Bejelentést a Városgondnokság is kapott – tudtuk meg Bozai István ügyvezető igazgatótól -, melyet követően az illetékesek jelezték is a problémát a környezetvédelmi hatóságnak, azaz az önkormányzat környezetvédelmi irodájának. Mint azt az ügyvezető igazgató elmondta: a szakemberek már voltak kint az érintett helyszínen, jelenleg a felderítés folyik.

Vizsgálják, hogy ki helyezte el a hulladékot az ipari sínek mentén, és azt is, hogy a terület kinek a tulajdona. Ez azért is fontos – emeli ki Bozai István -, mert önkormányzati tulajdonú terület esetén a hivatal kéri fel a Városgondnokságot a terület hulladékmentesítésére, magántulajdon esetén pedig értelemszerűen a tulajdonost szólítják fel a kérdéses, problémás szakasz rendbetételre.

Bár – hangsúlyozza a szakértő – ez utóbbi nem egyszerű helyzet, hiszen ha nincsen közegészségügyi kockázat (például nem jelennek meg patkányok és nincsen fertőzésveszély) a rendezetlen területen, akkor nem biztos, hogy bármit is tehetnek annak érdekében, hogy eltüntessék a szeméthalmokat.

Korábban lapunkban is foglalkoztunk már hasonló problémával: akkor az egyik székesfehérvári lakótelep társasházában élők panaszkodtak egy asszonyra, aki kukákból hordta haza a lakására a szemetet. Az ügyben a környezetvédelmi hatósági eljárás kezdeményezése jelentett némi megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában