RÁCKERESZTÚR

2018.01.24. 15:30

Auguszta tehén is bekerült a helyi értékek közé

Idei első ülésén hét javaslatot tárgyalt a Ráckeresztúri Települési Értéktár Bizottság. Még várnak ötleteket.

Gajdó Ágnes

auguszta tehén

Minden érték, amit egy település lakói annak tartanak. E gondolat jegyében gyűjtik az értékeket a keresztúriak is, s

a munka során egyre érdekesebb részletek tárulnak fel a falu történetéből.

A Lyka-Brauch- és a Szüts-Ivánkay-kastély egyaránt sokat látott épület, mindkettő helyet kapott az értéktárban. Előbbi magántulajdonban van, utóbbi pedig felújításra szorul. Minthogy helyi védelem alatt áll, egyelőre állagmegóvó intézkedéseket tett az önkormányzat, de a helyiek nagyon bíznak abban, hogy a Pannónia Szíve program részeként megújulhat és igazi közösségi térré válhat a kastély.

Bekerült az értéktárba a világrekorder magyar tarka tehén, Auguszta 26 története is; a különleges állatnak Ráckeresztúr-Lászlópusztán állítottak szobrot 1975-ben. Ugyancsak az értéktár része lett az az 1347-ben kelt határjárási okmány, amit az Országos Levéltárban őriznek, s amelyben először szerepel a település (Kerezthur) neve.

Auguszta szobra Fotó: Gajdó

A ma is élő, több évtizedes múltra visszatekintő hagyomány, a szüreti felvonulás és bál is bekerült az értéktárba, s a bizottság tagjai elfogadták az 1977-ben alakult Pávakör felvételére tett javaslatot. Herkli Istvánné alkotótevékenységét szintén felvették az értéktárba.

A munka tovább folytatódik, a bizottság ezután is várja az ötleteket, javaslatokat – nem csupán a ráckeresztúriaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában