Három napon át

2017.12.11. 20:57

Újraindult a vörösiszapper – Az elsőrendű vádlottat hallgatják ki

Ártatlannak vallotta magát B. Zoltán, a vörösiszapper elsőrendű vádlottja, akit közel öt órán keresztül hallgatott meg a bíróság a hétfőn megkezdődött megismételt eljárás tárgyalásán.

FMH-információ

s

A per az után indult újra, hogy a Győri Ítélőtábla idén februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék 2016 januárjában hozott elsőfokú, felmentő ítéletét, amely szerint a katasztrófát a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozták, nem a MAL Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága. A per az után indult újra, hogy a Győri Ítélőtábla idén februárban hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék 2016 januárjában hozott elsőfokú, felmentő ítéletét, amely szerint a katasztrófát a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozták, nem a MAL Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.

A B. Zoltán és társai ellen különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügy megismételt eljárása az elsőrendű vádlott meghallgatásával kezdődött. A vádhatóság továbbra is a per mind a tizenöt vádlottjával szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

A Németh Miklós bíró vezette tanács családi állapotáról és vagyoni helyzetéről is kérdezte B. Zoltánt, aki a MAL Zrt. vezetője. A vádlott hangsúlyozta, ártatlan a tragédiában, egyúttal részvétét nyilvánította a szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak, együttérzését a sérülteknek és valamennyi károsultnak. – Ha bármit tehettünk volna, hogy elkerüljük a katasztrófát, megtettük volna – fogalmazott. B. Zoltán több tárgyalási napon keresztül tesz vallomást, az ügyészség kérdéseire azonban egyelőre nem válaszol. Vallomásában részletesen beszélt az üzem részlegeiről, a gyártási technológiáról.

A megismételt eljárásban az ügyet első fokon a Győri Törvényszék Németh Miklós vezette tanácsa tárgyalja. Az első három tárgyalási napot a Veszprémi Törvényszéken tartják Fotó: Pesthy Márton

Kiemelte, nem a X-es tározó, hanem az alatta lévő altalaj ment tönkre, ez idézte elő a katasztrófát. Hozzátette, a Torna-patak régi medre a kazettarendszer alatt vonult végig, erről nem volt információjuk. Hangsúlyozta, a belső gyárterületen ötvenezer berendezés működik, amelyekkel soha nem történt baleset. Elmondása szerint ez azért volt így, mert gondosan és szakszerűen üzemeltették azokat. Többször elmondta, a vádiratban szereplő állítások többségét a nyomozati szakban tisztázni lehetett volna, erre azonban nem volt lehetőség. A bíróság kedden és szerdán is B. Zoltánt hallgatja meg.

Mint ismert, a MAL Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja 2010. október 4-én szakadt át. Közel egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százötvenen megsérültek, közülük sokan súlyos és maradandó égési sérüléseket szenvedtek, valamint több száz ház lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában