Csákvár

2017.12.07. 08:00

A turisztikai fogadóközpontban kerékpárkölcsönző, kávézó épül

A menthetetlen Ébner-ház helyére hasonló szépet tervezett Jankus Balázs építész. A tűzoltótorony szomszédságában turisztikai fogadóközpont áll jövő ilyenkor.

Zsohár Melinda

i

Csákvár európai uniós terület- és településfejlesztési célú pályázat keretében 60 millió forintos támogatást nyert a település turizmusának fejlesztésére, mondta el Illés Szabolcs polgármester. Ebből újítják fel a Kossuth utcában régóta elhagyottan álló, pontosabban düledező, egykori Ébner-házat.A kitört üvegű, kitárt ablakszárnyak szabad betekintést engednek bárkinek, valami szomorú élet maradványai árválkodnak a roskadozó tető alatti szobák kopott falai közt. A kósza helyi emlékezet hiányosnak mutatkozik az építő Ébner családról, úgy emlegetik őket, mint női-férfi fodrászokat, borbélyüzlet-tulajdonosokat a házban. Hogy eredetileg ők emelték-e ide, a tűzoltószertár mellé, szinte hozzáragasztva az egykor takaros kis házikót az 1800-as évek végén, vagy ez is Esterházy-épület lehetett, nem tudni pontosan.

Jövő ilyenkorra már állnia kell az új turisztikai központnak

Alapos kutatás talán kideríthetné az igazságot, s a méltatlan végről is inkább szemérmesen hallgat a helyi közösség – a háznak mindenképpen lejárt az ideje.Menthetetlen az immár önkormányzati tulajdonú épület, erősíti meg Jankus Balázs építészmérnök, akinek közel áll szívéhez a népi építészet, vallja meg. Vérteskozmára is tervezett házat, a mai műszaki igények és a hagyományos külső összhangjában. A látványterv bizonyítja, felhasználta az Ébner ház formavilágát, belül a legmodernebb megoldásokkal. A leendő turisztikai fogadóközpontban kerékpárkölcsönzőt, ajándékboltot és kávézót alakítanak ki, s a helyi rendezvények hangosításához szükséges eszközökre is jut pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában