Néphagyomány

2017.12.31. 10:30

Regösök búcsúztatták az óévet, s köszöntötték az újat Sárkeresztesen

Csütörtökön hat kifordított bundát viselő, óriási botokkal közlekedő fiatalember járta a falu portáit. Tizenkét helyre nyertek bebocsáttatást. Regösök voltak. Jókívánságokat hoztak.

Majer Tamás

A regösök: Tieger Balázs, ifj. Tieger Balázs, Tihanyi Zsolt, Varsányi Máté, Ágoston Márk, Vincz Agenor

Fotó: Rideg Ferenc

Tieger Balázs vezette a néphagyomány útjain járó regösöket.

- A regölés egy termékenységvarázslat, az óév búcsúztatása, az újév köszöntése. Jókívánságokkal van teli. A falu népét házról-házra járva kerestük föl – foglalta össze a népszokás lényegét Balázs.

- A regölés szokását mindenhol lejegyezték a Kárpát-medencében. A Bakony tájékán és Erdélyben maradt fönt a legjobban. Sárkeresztesen körülbelül negyven éve nem volt ehhez fogható, mondták a falubeliek. Egyébként maga a regölés nem volt szokás a faluban. Itt János-napi és újévi köszöntés volt. Mi vettük a bátorságot, s regöltünk egyet – mesélt a regölés napjáról Balázs, aki feleségével, Tieger-Kiss Orsolya Rékával s gyermekeikkel együtt februárban költözött Sárkeresztesre.

Nem a regölés volt azonban az első hagyományteremtő, hagyománymentő vállalkozásuk! A házaspár jelenleg is táncol az Ikarus Seniorban, a néphagyomány szeretetét, megélésének szépségét egyre több sárkeresztesinek adják át. Idősebbeknek s fiataloknak egyaránt!

- Úgy vettük észre, hogy van itt erre fogadókészség. 2016-ban is kijártunk már, akkor vettük a házat. Itt töltöttük a hosszú hétvégéket, a nyár egy részét. A szomszédokkal nagyon jó barátságot alakítottunk ki, náluk láttuk legelőször ezt a fogadókészséget – emlékezett vissza Balázs.

A falubeliek szívesen elnézték, ahogy a házaspár táncolt a bálokban. Az asszonyok meg is kérték őket, hogy tanítsanak nekik is táncokat. Így kezdődött.

- Nem vagyunk pedagógusok, sem oktatók, csak azt tudjuk átadni, amit tudunk – emelte ki Balázs.

A regösök: Tieger Balázs, ifj. Tieger Balázs, Tihanyi Zsolt, Varsányi Máté, Ágoston Márk, Vincz Agenor
Fotós: Rideg Ferenc

Októbertől már a fiatalokkal is foglalkoznak. – Szima Éva több mint négy éve foglalkozik a helyi gyerekekkel, minden nagyobb rendezvényre összehozta őket. Neki köszönhetjük, hogy ezek a gyerekek jöttek táncolni – jelentette ki Balázs. – Nem szabad a gyerekeket elkallódni hagyni, mert érték az összes fiatal, aki szeretné továbbvinni az öregjeinknek, az őseinknek a mindennapjait, a kultúráját. Ezért karoltuk fel őket. Egy kis néptáncot tanítunk nekik, s minden mást, amit még tudunk. Az élet minden területén próbálunk nekik segíteni.

Tieger-Kiss Orsolya Réka kiemelte, hogy a maga komplexitásában szeretnék továbbadni a falubelieknek a hagyományokat. Szeretnék azt is megmutatni, hogy mit jelentenek a jeles napok idején megjelenő népszokások. Réka úgy gondolja, hogy ma túlontúl az evés köré csoportosulnak az ünnepeink. Régebben – amikor még élőbb volt a néphagyomány – az emberek jobban megélték az ünnepeket.

Végtéré is már két csoportjuk is van Sárkeresztesen: az Ó-BORbála és az Új-BORbála. Előbbi az idősebbeket, utóbbi a fiatalokat gyűjti csokorba.

Az asszonyok már tavaly óta aktívak. Lemásolták szüleik, nagyszüleik ruháit, viseleteit, s büszkén hordják. Önszorgalomból tanulnak énekeket. Voltaképpeni bemutatkozásuk pünkösdkor volt, a nyitott pincék idején. A szüreti felvonulásban és a hagyományteremtő szándékkal megrendezett újborünnepen is tevékenyen részt vettek. A fiatalok a Hősök napi táncjáték során mutatták meg magukat először. A közös karácsony után a regöléssel zárták be a szép fordulatot hozó 2017-es esztendőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában