egységes településkép

2017.12.12. 11:00

Gondolkodnak Pátka arculatáról a lakossági fórumon

Többkörös lakossági egyeztetés és szakértők véleményének kikérése után dönt a község önkormányzata a jövőben kialakítandó településképről.

Majer Tamás

g

Lakossági vélemények kikérése mellett Pátka önkormányzata is megkezdte a Településképi Arculati Kézikönyvének és új településképi rendeletének elkészítését.Lakossági vélemények kikérése mellett Pátka önkormányzata is megkezdte a Településképi Arculati Kézikönyvének és új településképi rendeletének elkészítését.

Nagy Dániel, a község polgármestere lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a két ünnep közötti testületi ülésen fogadják majd el a végleges szabályzatot. Addig tartanak egy újabb lakossági fórumot, s természetesen egyeztetnek szakemberekkel is.

A falu vezetője kiemelte, hogy Pátka történelméből fakadóan a község tradicionális épületei nem tömbben, hanem egymástól viszonylag messze, elszórtan helyezkednek el, ezért komoly szakmai feladat az egységes szabályozást megalkotni. Egy nyolcvanas években épült, vagy éppen egy mai, modern épület között Pátkán könnyen megeshet, hogy egy százesztendősnél is idősebb házikó állja az idők próbáját. A leendő szabályzat többek között kitér majd a porták kerítéseire, a házak színére, homlokzatára, a felújítandó és újonnan emelt épületek során ildomos anyaghasználatra, s a teljes utcaképre.

Csak átlátható, szellős kerítéseket lehet építeni Fotó: Nagy Norbert

Nagy Dániel példája szerint előfordulhat, hogy egy adott utcában csak átlátható, a szellősség érzetét keltő kerítések lehetnek. Hasonló jellegű szabályozások egyébként már most is érvényben vannak – egy másik rendeletben. Fontos hangsúlyozni, csak a komolyabb felújítások, átépítések és az új épületek tervezőinek, kivitelezőinek, illetve tulajdonosainak lesz dolga a szabályozással, vagyis a rendelet miatt kötelező átalakításra senkit nem kötelezhetnek.

A harmonikus településkép kialakításában tehát az idő is főszerepet vállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában