Bíróság

2017.12.20. 09:00

Már készülnek a tárgyalásra a cukorbeteg fiú halála ügyében

A vád szerint az asszonyt kóros elmeállapota cselekménye következményeinek felismerésében és az e felismerésnek megfelelő magatartásban súlyos fokban korlátozta.

Szabó Zoltán

Mint arról beszámoltunk, a Fejér Megyei Főügyészség vádiratot nyújtott be azzal a székesfehérvári nővel szemben, aki 11 éves cukorbeteg gyermeke gondozását elhanyagolta, és ez a gyermek halálához vezetett. Az ügyészség 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolja, és felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott. A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztályától megtudtuk, hogy bírósági szakban van az ügy, és a tárgyalást most készítik elő.

A 2005 novemberében született fiúnál 2015 áprilisában cukorbetegséget diagnosztizáltak. A gyermekét egyedül nevelő nő megkapta a megfelelő tájékoztatást egyebek közt arra is, hogy a vércukorszintet minden, nem megszokott esemény, például hányás után is mérni kell. A vád szerint ennek ellenére, amikor 2017. január 4-én a kisfiú az iskolából hazaérve rosszul lett és hányt, majd a hányás később megismétlődött, a vádlott nem kért orvosi segítséget. Egy későbbi alkalommal pedig nem használta a vércukormérőt. Tisztában volt a gyermeke alapbetegségével, azzal, hogy az anyagcsere felborulása kómához és a gyermek halálához vezethet. Az ágyban fekvő gyermek mellé feküdt, s felébredve tapasztalta, hogy a fiú meghalt.

Az asszony csak január 9-én délután értesítette a gyermek dietetikusát, aki orvosi segítséget kért. A gyermekorvos és a mentőszolgálat személyzete a gyermeket a családi ház fűtetlen, ekkor mindössze mínusz 1 fokos szobájában találta meg. Halála a szemlét megelőzően legalább 2-3 nappal előbb állt be, élete az időben érkező szakszerű és célirányos orvosi kezeléssel nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

A vád szerint az asszonyt kóros elmeállapota cselekménye következményeinek felismerésében és abban, hogy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, súlyos fokban korlátozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában