A padlások zugaiban rejtőző éltes tárgyak

2017.12.01. 08:30

Díszszemlére kerülnek a tárgyak a csóri nagymama konyhájából

Stelázsi és kredenc. Falidíszek. Hasra szerelhető hurkatöltő... Ódon konyhai tárgyakból készül néprajzi kiállítás a településen.

Majer Tamás

csór

A technicizált, modernnek nevezett konyhákból előbb csak a kredencek mélyére, a stelázsik alsó polcaira kerültek el a régi mák- és diódarálók, a hurka- és kolbásztöltők. Utóbb aztán a spájzok gyomrai fogadták magukba a használaton kívül rekedt kuglófsütőket, tejhordókat, káposztagyalukat, avítt mérlegeket, s számtalan egyéb rafinált konyhai kelléket. Legvégül talán a padlások pókhálós szegleteibe szorultak vissza mindezek, a déd- és nagymamáink mindennapjai során használt háztartási eszközök. Ezeket kérte most kölcsön a csóri önkormányzat a település lakóitól. Izgalmasnak ígérkező kiállítás készül az összegyűlt tárgyakból.

– Főleg azok a családok hoztak be konyhai eszközöket, akik egy-kétszázéves múltra tekintenek vissza a faluban. Hiszen a legtöbb beköltöző természetesen nem hozta magával a nagymama régi tárgyait – mondta el lapunknak Csete Krisztián, Csór polgármestere. Vagyis a jövő hét kedden, 18 órakor, a csóri polgármesteri hivatal tanácstermében megnyíló néprajzi kiállításon olyan tárgyakkal találkozhatunk, amelyeket száz évvel innen még javában használtak a település lakói.

Bedőcs Andrea és Csete Krisztián egy káposztagyalut mustrálnak. Csór híres a káposztájáról Fotó: Nagy

Nemcsak konyhai eszközök, de tároló alkalmatosságok, bútorok, kredencek, stelázsik, asztalok, sámlik is helyet kapnak majd a kiállítótérben, sőt viseletek, csizmák, kötények, illetve falvédők és terítők is. Az NMI Művelődési Intézet ösztönözte kiállítás a Helyi Értéktár műhelymunkájának egyik állomása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában