márton nap

2017.11.12. 23:22

Liberália és az újbor nagy velencei ünnepe

Szombaton délután tartották a város szőlőhegyén az őszi, hagyományos Liberália ünnepet. Récsey Norbert plébános megáldotta az újborokat.

SIS

Félszáznál is több borász jött el az ókori borünnepre Fotó: Nagy N.

Délután két órakor, több mint félszáz meghívott borász előtt a szőlőhegy pincesorán felállított sátor mellett, a Liber római kori oltárkőnél kezdődött az ünnepség. Elsőként Koszti András, Velence város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, közöttük a házigazda Szent Benedictus és a fehérvári Noé Hegyi Szent István Borlovagrend tagjait. A polgármester a bor fontosságát azzal a ténnyel hangsúlyozta, hogy a társasági, közösségi élet egyik összetartója lehet az. Ezt követően Wagner Péter, a velencei borlovagrend ceremóniamestere szólt Liber páter jelentőségéről, és Szent Márton ünnepéről. Szó esett a többi között a libákról is, akik leleplezték Mártont: aki nem akart püspök lenni, ezért bújt a libák közé, ám azok hangosan gágogtak az ólban.Mint tudott, Márton-napon ünneplik az új borokat, ezt tették a pincesoron is. A Liber kőnél a helyi borászok sorba rakták a jónak tűnő évjárat friss nedűit, melyeket Récsey Norbert velencei plébános megáldott. A Szent Benedictus Borlovagrend tagjai a rendezvénysátorban meleg étellel és újborokkal vendégelték meg a jelen lévőket. A legenda szerint, aki Márton-napon nem eszik libát és nem iszik újbort, az egész évben éhezik.Ez a rossz jövendő aligha vár a szőlőhegyre kilátogatottakra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában