Felkészülés a télre

2017.11.09. 19:50

Minden szervezetre plusz feladatot ró a hideg szezon

Megkezdték a téli felkészülést az érintett szervezetek. A katasztrófavédelem, a mentők, a rendőrség és a kéményseprők is beszámoltak a teendőkről.

S. Töttő Rita

Már a hókotrókat is készítik a télre Székesfehérváron – hosszú, hideg szezonra lehet számítani idén is

Fotó: Pesti Tamás

Az állomány, az eszközök és járművek felkészítése megkezdődött, a cél pedig az, hogy a tavalyi hosszú és hideg tél miatt romlott statisztikán javítsanak: ami egyben életek mentését is jelenti – közúton, otthon, utcán egyaránt. Szén-monoxid-mérgezés miatt ugyanis az elmúlt két év mindegyikében volt haláleset Fejér megyében, kéménytűz pedig a két évvel ezelőtti 22-ről 55-re emelkedett tavaly. De a közúti balesetek száma is nőtt az elmúlt téli szezonban – derült ki Magosi Lajos tűzoltó ezredes csütörtöki beszámolójából. Kiss Z. Edvard, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a téli közlekedés kapcsán a „Látni és látszani” programot emelte ki, melynek keretén belül a járművezetők a rendőrséggel szerződött partnerekkel átvizsgáltathatják a járművüket és tesztelhetik a látásukat. A téli időjárás vonatkozásában pedig kiemelte: a megváltozott út- és látási viszonyok miatt lassabban kell haladni, és nagyobb követési távolságot kell tartani. Tartósan 7 fok alatti hőmérséklet esetén a téli gumira való csere is indokolt, tette hozzá. A rendőr a rászoruló emberekre és a hajléktalanokra is felhívta a figyelmet, akiket télen fokozottan segítenek a közterületi rendőrök és a körzeti megbízottak is. Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója szintén üzent a lakosságnak: a fűtés ugyanis már önmagában veszélyes üzem!

Már a hókotrókat is készítik a télre Székesfehérváron – hosszú, hideg szezonra lehet számítani idén is

- Figyelni kell, száraz-e a tűzifa, karbantartják-e a berendezést és a kamrát, van-e égés közbeni felügyelet, áll-e elég friss levegő rendelkezésre a biztonságos égéshez. Ha bármelyik hibádzik, abból baj lehet! A szén-monoxidot érzékelni nem lehet, az egyetlen megoldás a védelem fokozására a megfelelő érzékelő használata – emelte ki a szakember.

A tavalyi tél hosszú és hideg volt, idén is készülni kell hasonló viszontagságokra
Forrás: Archív

László Gyula, Fejér megyei vezető mentőtiszt hozzáfűzte: sajnos a tapasztalat az, hogy ritkán gondolnak az emberek a tünetek esetén szén-monoxidra.

- Pedig ha eszükbe jutna, hogy például a fejfájás, szédülés, hányinger oka – főleg, ha többeket érint – mérgezés lehet, és ezért oxigéndús közegbe vinnék a betegeket, akár életeket is menthetnének. A halálesetek is sokszor abból adódnak, hogy az emberek nem gondoltak erre az eshetőségre.... – tette hozzá a mentőtiszt. László Gyula emellett kiemelte azt a most bevezetett cselekvési tervet is, amely a téli szezonban a rászorulókat köti össze a szociális hálóval. Az EMMI által napokban kiadott belső alapelv szerint az egészségügyi alapellátásban dolgozók – mentők, háziorvosok, védőnők többek közt – jelzik mostantól a megfelelő hatóságoknál azokat a személyeket, akik a téli szezonban valamilyen veszélyeztetettségnek vannak kitéve. Például ha nincs lehetőségük arra, hogy befűtsenek az otthonukban, és ezért kihűlésnek, fagyásveszélynek vannak kitéve. Ez az új, most induló rendszer szintén életeket menthet az idei téli szezonban.

László Gyula mentőtiszt
Magosi Lajos tűzoltó ezredes

NÉGY ÓRA ALATT KÉPESEK LETAKARÍTANI

Székesfehérváron – amint a Városgondnokságtól megtudtuk – a rendelkezésre álló géppark mintegy négy óra alatt képes letakarítani a fő és tömegközlekedési utakat és nyolc-tizenkét óra alatt ér végig a város úthálózatán. A Városgondnokság a géppark mellett mintegy száz emberrel áll készenlétben arra, hogy Fehérvár 340 kilométernyi úthálózatát síkosságmentesítse.

Nagy havazás esetén a főszabály szerint először a nagy gyűjtőutakon végzik a hó eltakarítását, utána következnek a kisebb utcák. A házak előtti járdák takarítása és síkosságmentesítése, mint mindenhol az országban, a tulajdonosok feladata, továbbá a háztetőkről lezúduló hó eltakarítása és az esetleges balesetveszély jelzése is a tulajdonosok feladata.

 

Kiss Z. Edward rendőrségi szóvivő

 

Németh Sándor, Kémény Zrt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában