Szép értékek a jövőnek

2017.11.20. 09:30

A reformáció ötszázadik évfordulójának záróünnepségét tartották

Igazán gazdag, értékes évet tudhatunk magunk mögött a reformáció ötszázadik évfordulója kapcsán.

Szanyi-Nagy Judit

Kulturális műsorok színesítették a reformáció emlékévéhez kapcsolódó eseményeket, így a záróünnepséget is

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Az Alba Regia Sportcsarnokban rendezték meg szombat este azt a záróünnepséget, amely a reformáció ötszázadik évfordulójához kapcsolódott. A felszólalók és a résztvevők mindannyian egyetértettek abban, hogy programokban, értékteremtésben és -őrzésben gazdag tizenegy hónap áll mögöttünk.

Bencze András evangélikus püspök háláját fejezte ki az eseménysorozatért, kiemelve: a reformáció valójában Isten ünnepe, s az evangélium teremti meg a családok és a különféle közösségek egységét.

Pafkó József baptista elöljáró azt hangsúlyozta: a reformációról nemcsak a mostanihoz hasonló évfordulókon érdemes megemlékeznünk, hanem érdemes arról a naponkénti megújulás ünnepeként gondolkodnunk, amely során a saját életünket is számbavesszük.

Megünnepeltük a hagyományunkat, múltunkat, de érdemes a jövőnkkel is foglalkozni – mondta Berze János református lelkész, aki Steinbach József dunántúli református püspök üdvözletét is tolmácsolta a helyszínen.

A Reformáció 500 legfontosabb üzenete a közös ünneplés volt
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Párkányi Tamás, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke arra is kitért, hogy az eltelt ötszáz év a megújulás lehetősége mellett sok megpróbáltatást is hozott az egyházaknak. Ugyanis még ma, a huszonegyedik században is mintegy 200 millió keresztényt ér negatív diszkrimináció a hite miatt.

Ezt követően Tóth Tamás katolikus esperessel közösen imádkoztak a résztvevők, gondolva azokra, akiknek istenhite még az életüknél is fontosabb. Az esperes Spányi Antal megyés püspök üdvözletét is átadta, aki ebben az időben éppen Rómában, a pápánál teljesített szolgálatot.

A „világi” helyszínekre utalva Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is felszólalt, és köszönetét fejezte ki a szervezőknek a több mint egy éven át tartó közös munkáért. Beszédében kiemelte: az önkormányzat is folyamatosan küzd az értékvesztés elnyomásáért.

Kulturális műsorok színesítették a reformáció emlékévéhez kapcsolódó eseményeket, így a záróünnepséget is
Fotós: Koppán Viktor Dávid

- Ez a vallási közösség a város egyik lényeges alkotóeleme. A sok fontos üzenet mellett az egyik legfontosabb az volt, hogy közösen ünnepeljünk, a szépre emlékezve mosolyogjunk, és a jövőnek szép értékeket adjunk. Úgy érzem, ez az emlékévben sikerült – értékelte az elmúlt évet a polgármester.

Az ötszázadik évforduló kapcsán Székesfehérváron és a megyében is több programot szerveztek: volt istentisztelet, zenés és irodalmi est, teológiai párbeszéd, fáklyás felvonulás és előadássorozat is. A kulturális programkínálathoz csatlakozva a záróünnepségen Szabóné Miklós Eszter Bódás János költő versét szavalta el, valamint műsort adtak elő az Ökumenikus kórus tagjai, illetve az Olajfa Református Óvoda és a Talentum Református Iskola gyermekei, oktatói.

A rendezvényen megjelent Balsay István, Székesfehérvár volt polgármestere, Brájer Éva alpolgármester, Brückner Ákos Előd ciszterci plébános, Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő, valamint Vargha Tamás országgyűlési képviselő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában