A Mézkirálynő is ellátogat

2017.11.17. 10:20

Több ezer gyerek kap mézes kenyér reggelit Fejér megyében

Mézes kenyeret kóstolhat több ezer gyerek a héten kezdődő és november 24-ig tartó Európai Mézes Reggeli program keretében.

Dávid Erzsébet

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett rendezvénysorozathoz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is csatlakozott. Tagjai közül több, a megyében dolgozó méhész is részt vesz a programban, a megyei igazgatóság pedig 80 kilogramm kenyérrel is hozzájárul az édes reggelihez.

– A Méhészek Fejér Megyei Egyesületének 25-30 tagja kóstoltatja meg az általa gondozott méhcsaládok által gyűjtött mézet a gyerekekkel. Megyeszerte számos iskola csatlakozott már a programhoz. Ma az iszkaszentgyörgyi óvodások kapnak finom mézes kenyeret reggelire, a pátkai óvoda nagycsoportosait pedig az édes reggeli mellett november 20-án, hétfőn reggel meglepetésvendég is várja, a Mézkirálynő és több mézlovag látogat el hozzájuk.

A zámolyi Balla Nórát az idén augusztusban, a 30. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón, Jászberényben választották meg Mézkirálynővé, a megtisztelő címet egy évig birtokolhatja. A program keretében a gyerekek megnézhetik az OMME által készített, a méhek munkáját, hasznosságát ismertető kisfilmet is – mondta el Nagy Gyula, az egyesület elnöke.

A fehérvári piacon több megyei termelő kínál mézet Fotó: Borbély

A Szlovéniából indult, ma már kontinensszerte elterjedt, Európai Mézes Reggeli programban 2014 novemberétől vesz részt Magyarország. Akkor még csak összesen 67 iskola csatlakozott a rendezvényhez, tavaly azonban már félezer helyszínen százezer gyerek kóstolhatta meg a helyi méhészegyesületek, termelők által kínált édes finomságot. Az idén várhatóan még népszerűbb lesz a program, amelynek célja a méhek környezetvédelemben végzett nélkülözhetetlen munkájának, valamint a helyi termékeknek a megismertetése, továbbá az, hogy felhívják a gyerekek figyelmét az egészséges táplálkozás, a mézfogyasztás s nem utolsósorban a reggelizés fontosságára.

Fejér megyében 350-400 méhész dolgozik (az egyesületnek a más térségekben dolgozókkal együtt 600 tagja van), s az idén jó minőségű, a közepesnél valamivel jobb mézet gyűjtöttek be a méhcsaládok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában