folyamatos fejlesztés

2017.11.29. 07:00

Húsz éve az élvonalban: Alba Ipari Zóna

Az Alba Ipari Zónában működő cégek beruházási értéke meghaladja a tíz, árbevétele pedig a húszmilliárd forintot. A versenyképes közepes cégeknek ugyanolyan lényeges a korszerű telephely, mint a multinacionális nagyvállalatoknak.

R. Szolga Réka

mjn

Az M7-es autópálya és a 62-es út kereszteződésében található Alba Ipari Zóna ipari parkként 1997 óta várja a vállalatok letelepedését. Az elmúlt időszakban számos vállalkozás nyert pályázati támogatást beruházásainak megvalósításához a helyszínen, amelynek eredményei kézzel foghatóak. Éppen ennek köszönhetően mutatta be egy bejárás keretében Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna Kft. igazgatója az érintett területeket Cser-Palkovics András polgármesternek.

Az ötödik ütem

Az eddig négy fejlesztési ütemben kibővült ipari parkban jelenleg az ötödik ütem munkálatai zajlanak, azaz a vasút északi oldalán található területek változásairól lehetett tájékozódni. Mint kiderült, jelenleg közel százhatvan, többségében magyar vállalkozás működik, illetve tervez beruházást az Alba Ipari Zónában.

A város az iparból él, ezért létfontosságú, hogy a következő években is versenyképes legyen – hangzott el a bejárás alkalmával.

– Hazánk egyik kiemelkedő ipari központja Székesfehérvár, amelynek számos oka van: egyrészt rendelkezünk egy közel száz esztendős ipari kultúrával. Ebben a városban megszoktuk, hogy dolgozunk – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester.

Komoly vállalkozói háttér

– Szakképzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkaerő a jellemző, kiváló a munkahelyi kultúra, komoly a vállalkozói háttér, amely a forrásait visszaforgatja saját vállalkozásaiba, ezáltal a szükségszerűen bekövetkező technológiai váltásoknak is eleget tud tenni. A nemzetközi gazdasági környezet kedvező, a magyar gazdaságpolitika kiváló – emelte ki a város első embere. – Pozitív a hozzáállás a szakhatóságok, az önkormányzat, az állami szervek részéről, azt az egyszerű kölcsönhatást elfogadva, hogy a város fejlődésének záloga a gazdaság fellendülése. A város környezetének szintén fejlődnie kell ebben a folyamatban, s ez a változás az Alba Ipari

Zónában tetten érhető.

Új munkahelyek, üzemek

A ’90-es évek elején indult a terület kiépülése. A jelenleg zajló ütem fejlesztéseiben az újabb csarnokok, ipari üzemek már vagy fel is épültek, vagy az elkövetkező években történik az átadásuk. A következő fázisok előkészítése is lezajlott – számolt be lapunknak a terület kiépítettségéről a polgármester.

– Úgy látom, hogy gombamód nőnek ki az új üzemek. Ez városunk számára új munkahelyek létrehozását, új technológiák bevezetését jelenti. E folyamatban továbbhaladva új termékek bevezetése várható, ez jelenti stabilitásunkat – hangsúlyozta.

– Ha a városkép szempontjából szemléljük az épülő új üzemeinket, akkor világosan látható: olyan gazdasági környezetet, olyan munkahelyeket teremtenek a munkavállalók számára, amelyek nem hasonlítanak a harminc-negyven évvel ezelőttiekhez. Teljesen korrekt, 21. századi körülmények között várják a dolgozókat. Ez az egyik legfontosabb szempont az álláskeresők számára, hiszen időnk legnagyobb részét a munkahelyünkön töltjük – tette hozzá Cser-Palkovics András.

Az ipari parkban jellemzően magyar vállalkozások működnek, ilyen a bejárás alkalmával megtekintett Tim-Technika Kft. is Fotó: F.G.

A jövőben gondolkodnak

– Kijelenthetjük, hogy az Alba Ipari Zóna terjeszkedése esetében egyértelműen látszik a jövőben gondolkodás. Nemcsak a jelen kihívásait veszik figyelembe a tervek készítésekor, hanem megteremtik a keretfeltételeket a közművek, az utak kiépítésével, hogy a jövőben még több cég építhesse ide a telephelyét.

A terület, mint gazdasági helyszín a belvárost tehermentesíti – hívta fel a figyelmet a polgármester. Mint mondta, a vállalkozások gazdasági tevékenysége zavarhatja a lakosságot, akár konfliktust is okozhat. Az Alba Ipari Zónában ilyen viták, zavaró tényezők nem bontakozhatnak ki, hiszen az elvárt szolgáltatásokat a vállalat biztosítani tudja, tevékenységével azonban nem terheli a lakóövezeteket.

Megtudtuk: a beruházások megvalósítása a helyi építőiparban is jelentős élénkülést eredményezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában