Avató

2017.11.06. 14:53

Újra áll Perkátán a „csirói köröszt”

A Polgári Összefogás Perkátáért Egyesületnek köszönhetően újra áll a “csirói” kereszt a helyi temetőben.

Bokros Judit

Forrás: perkata.hu

A fa kereszt helyén felállított kő kereszt 1943-ban készült. Túlélte a 2. világháborút, majd az 1970-es évek közepén ismeretlenek barbár módon ledöntötték. A kereszt darabjai 1975-ben kerültek be a templomkert elhanyagolt gazos részére és ott, a gaz alatt 42 évig várták jobb sorsukat, feltámadásukat.

A Polgári Összefogás Perkátáért Egyesület 1998-tól többször tervbe vette a kereszt felújítását, de ez vagy pénz, vagy idő hiányában mindig elmaradt. Új kereszt faragása olcsóbb lett volna, mint a restaurálás.

A keresztet Bozai Márton atya áldotta meg – számol be a település honlapja.
Forrás: perkata.hu

Az egyesület a kereszt megmentését és az emlékállítást azonban fontosabbnak tartotta, mint az eredeti állapot visszaállítását, ezért úgy döntöttek, hogy azt a Perkátáról elszármazott Bálizs Péter atya emlékére – aki sokat áldozott Perkáta épített örökségeinek megmentésére – a temetői kápolna kriptája elé állítják fel.

Forrás: perkata.hu

Ebben segítségükre volt Horváth Árpád, a 42.Állomás! Kulturális Egyesület és Kohut János kőműves mester. A kereszt széttört darabjait összecsavarozták, de nem újították fel, azon továbbra is látszanak az elmúlt 74 év háborús és békés rongálásának nyomai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában