Hagyományőrzés, Oroszi módra

2017.11.12. 17:25

Sáregresi műhelyük egyben bemutatóterem, a vizitálók korongozhatnak is

Oroszi István és Oroszi Sándor sáregresi fazekasok kiállítását Kovács György, a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója nyitotta meg pénteken este a Németh László Könyvtárban. 

V. Varga József

Oroszi István (j) és Oroszi Sándor kiállítása a mezőszilasi könyvtárban Fotó: Varga József

Az Oroszi testvérek a hagyományőrző fazekasság képviselői, akik folyamatosan keresik, kutatják az ősi módszereket, eszközöket, bővítik ismereteiket a régi korok fazekasságáról – mondta el Istvánról és Sándorról Kovács György címzetes igazgató. A fivérek a hagyományos fazekas mesterség mellett szobrokat, kisplasztikákat is készítenek a jó minőségű mezőföldi agyagból. A mázas korsókat, kancsókat, fazekakat és tálakat főképpen közép- dunántúli, csákvári, Dél-Fejér megyei motívumok díszítik.

Oroszi István és Oroszi Sándor mezőszilasi (szilasbalhási) hírességeket is megörökítettek, és hoztak el a községi könyvtárba. A kiállításon láthatjuk a többiek között Kovács Károly, Németh László és Szilasi Móric mellszobrait.

Oroszi István (j) és Oroszi Sándor kiállítása a mezőszilasi könyvtárban
Fotó: Varga József

Egy másik blokk a katolikus és a református templomot, és az egykori szilasi népi kismesterségeket örökíti meg figurális megformálással. A harmadik nagyobb tematikus témakör tisztelgés a csákvári fazekasság gyöngyszemei előtt.

A kiállítás november végéig látogatható a könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában