A reformáció máig ható folyamata

2017.11.12. 23:37

Múzeumlátogatás, freskó restaurálás, városi gálaműsor

A Móri Evangélikus Egyházközség is csatlakozott a Reformáció 500 éves évfordulójának megünnepléséhez. Az idei kerek évfordulón a református testvérgyülekezettel közösen, kellő tisztelettel ünnepelték az alkalmat.

V. Varga József

Ribárszki Ákos evangélikus lelkész Fotó: Egyházközség

Az utóbbi években az október 31-ei ünnepi istentiszteletet a móri református testvérgyülekezettel közösen tartották – mondta el lapunknak Ribárszki Ákos evangélikus lelkész. Idén, a kerek évfordulón egy nagyobb hangvételű, mindenki számára nyitott alkalommal, városi gálaműsorral ünnepelték a reformációt.

Az evangélikus és református gyülekezeti tagok közös munkával, együttgondolkodással, előkészülettel segítették az ünnepi gála megrendezését. Az evangélikus gyülekezet tartalmas jubileumi évet tudhat a magáénak – folytatta a lelkipásztor. Varga Gyöngyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Ószövetség Tanszékének vezetője például a reformáció hatásairól tartott emlékezetes interaktív előadást. A gyülekezet októberben reformációs tanulmányi túrát szervezett Budapestre, evangélikus és református múzeumokat látogattak meg. A móri egyházközség anyagyülekezete, a Pusztavámi Evangélikus Egyházközség pedig egy három évtizede lefestett templomi Luther freskót restauráltatott az 500 éves évforduló alkalmából.

Fotó: Egyházközség

– Fontos újra és újra emlékeztetnünk magunkat, hogy a reformáció nem egyszeri történelmi esemény, hanem máig ható folyamat – erősítette meg Ribárszki Ákos. – Ennek a folyamatnak pedig az az üzenete, hogy az egyház nem zárkózhat be saját elefántcsont tornyába, hanem nyitottnak kell lennie a világ felé, és meg kell hallania az emberek hangját, nehézségeit, ahogyan ezt Luther Márton is tette 1517-ben.

Ribárszki Ákos evangélikus lelkész
Fotó: Egyházközség

– Ez a folyamatos megújulás, az emberek felé való odafigyelés és Jézus

Krisztusról való bátor tanúságtétel vezessen bennünket a következő 500 év során

is – tette hozzá az evangélikus lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában