fiatal tehetségek

2017.11.27. 10:00

Égtájak és black-out versek – Pályakezdők köteteit mutatták be Fehérváron

Két fiatal költő, Borda Réka és Ferencz Mónika lírájával ismerkedhetett meg az Új Magyar Képtár közönsége a napokban. 

Bokros Judit

Balról Borda Réka, mellette Ferencz Mónika

Fotó: Fehér Gábor

Hoax és Hátam mögött dél – e címekkel jelent meg a Scolar l!ve elnevezésű, pályakezdő írókat támogató könyvsorozatban Borda Réka és Ferencz Mónika első kötete. A szerzőknek nincs megyei kötődése, ám az irodalmi beszélgetést vezető Czinki Ferenc fehérvári, és neki is jelent meg könyve a Scolar-sorozatban. Így az ismeretség hozta össze ezt az estet, amelyen egyéni hangú költészettel ismerkedhettünk meg.

A beszélgetés során Rékától és Mónikától megtudhattuk, hogyan kerültek be a kiadó sorozatába. Mindkettőjüket a szerkesztő, Babiczky Tibor vonta be, ők pedig némi gondolkodás után éltek a lehetőséggel. Az alkotói folyamat kapcsán kiderült, hogy Réka igen sokat változtatott versein, mire megjelent a könyv. Úgy érezte, el akar távolodni attól, amit korábban csinált, ezért az anyag mintegy nyolcvan százalékát átdolgozta. Mónika azt mesélte: nagyon határozott koncepcióval rendelkezett, mind a verseket, mind a kötetcímet tekintve, s ezekből nem engedett. A verseket tartalmukat tekintve égtájak szerinti ciklusokba rendezte. Tehát: a dél ciklusba a tőle időben már távolibb, de fontos művek kerültek, az északba azok, amelyek azt fejezik ki, most merre tart, kelet a család, az indulás ciklusa, nyugat pedig a megnyugvásé. Az érdekes elrendezés mellett az is izgalmassá teheti a kötetet, hogy Móniról kiderült: szereti a skandináv kultúrát, és ezt a versek is tükrözik.

Réka ezzel szemben nem ciklusokban gondolkodott, hanem az egyes részeket úgynevezett black-out versekkel választotta el egymástól.

Balról Borda Réka és Ferencz Noémi a bemutatón (Fotó: Fehér Gábor)

A két ifjú hölgy arról is mesélt, milyen fontos író műhelyek, csoport játszottak szerepet abban, hogy ki merjenek lépni a nyilvánosság elé. S kiderült, a műfordítás mennyire befolyásolta költői világukat. Mindketten szeretik a kortárs világlírát, mert a külföldi szerzők sokszor olyan határokat feszegetnek, amire itthon nincs lehetőség.

A következő munkákról Rékának van egyelőre határozott elképzelése, Mónika még csak tervezget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában