A szociális rendszer perifériáján

2017.11.18. 08:00

Cselekvési terv született a kihűléses halálesetek ellen

Egy új belső cselekvési tervnek köszönhetően az idei évtől már olyan emberek is „képbe kerülnek” a szociális hálóban, akiket eddig nem igazán vett észre a rendszer. A téli hideg beköszöntével ugyanis sokakat veszélyeztet a kihűlés. Az idős, egyedül élő, beteg emberek is segítséghez juthatnak így.

S. Töttő Rita

Az idős, egyedül élő emberek alkotják az egyik legnagyobb rizikócsoport a téli hidegben Fotó: shutterstock

Mind a rendőrség, mind pedig a szociális hálózat munkatársai évről évre komoly erőfeszítéseket tesznek a téli időszakban annak érdekében, hogy a kihűléses eseteket megelőzzék. Ennek ellenére mégis minden esztendőben akad olyan eset, amikor valaki „észrevétlenül”, saját lakásában hűl ki azért, mert nem fordult senkihez segítségért. Ennek apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közelmúltban kiadott egy cselekvési tervet, eljárásrendet, melynek kidolgozásában a mentőszolgálat munkatársai is részt vállaltak.

László Gyula Fejér megyei vezető mentőtiszt erről beszélt nemrég egy tájékoztatón, s elmondta: a betegészlelő rendszer lényege, hogy minden olyan esetben, amikor a páciens egészségi állapotában szerepet játszik a kihűlés, a jelzési kötelezettség garantálja, hogy az egészségügyi ellátás után a rászoruló a szociális ellátórendszer látóterébe kerül.

Tehát amikor az egészségügyi ellátórendszer – azaz a háziorvos, mentőorvos, ügyeletes orvos, sürgősségi betegellátást végző, védőnő – szembesül azzal, hogy a beteg közvetve vagy közvetlenül összefüggésbe hozható a kihűléssel, illetve a hidegártalommal, akkor ezt dokumentálva, megfelelő jelzőkóddal ellátva jelentenie kell a szociális ellátórendszer megadott szintjére, ahol a szükséges intézkedéseket meg tudják tenni. A megyei vezető mentőtiszt szerint korábban azok az emberek elvesztek a rendszerben, akikről ugyan sejtették, hogy ellátás után otthonaikba visszatérve a téli hidegben nehezükre esik majd maguk ellátása, vagy éppen anyagi okokból nem tudták megoldani a fűtésüket.

Az idős, egyedül élő emberek alkotják az egyik legnagyobb rizikócsoport a téli hidegben Fotó: shutterstock

Ám most, ezzel a dokumentációs kötelezettséggel a jövőben az eddig „elveszők” is bekerülnek a szociális szolgáltatók rendszerébe. Ha tehát a jeges téli hidegben valakit fűtetlen lakásban találnak, illetve ott egyértelmű jelek mutatják a fűtési gondokat, vagy az illető huzamosabb ideig élt az ellátást megelőzően életvitelszerűen olyan helyiségben (vagy közterületen), ahol alacsony a hőmérséklet, már indokolttá teszi a jelzés elindítását.

Csak egy példát mondott tapasztalatból a mentőtiszt: ha egy idős, egyedül élő nő az otthonában elesik, és eltöri kezét, lábát, majd a kezelése után hazaengedik, nyilvánvaló, hogy nem fog tudni gondoskodni magáról, a fűtéséről. Segítségre fog szorulni. Ezt a személyt a jövőben a mentőszolgálat, majd pedig a kórház a szociális ellátórendszernek jelezni fogja. Sok ember élete megmenthető ezzel –vélekedik a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában