bronzhagyomány

2017.11.26. 21:36

Kati néni jelképpé lett Fehérváron

Egykor a város utcáin zörgött az a fertályos kocsi, ami az aznapi árut vitte Felsővárosból a piaci zsongásba. A zörgő kocsi és gazdája, Kati néni szobrot öltött, s vált jelképpé a megyeszékhelyen. Tudjuk, hogy többen is vitték portékáikat annak idején, de a nevet mégis Kati néni kölcsönözte. Kocsis Balázs szobrát Katalin-nap alkalmából adták át 2001. december 25-én. A szobor jelenlegi helyére kerülésének is sok gátja volt, hiszen a szakhatóságok nem akarták engedélyezni Kati néni szobrának kihelyezését. Az alkotó, a városszépítők és a fehérváriak fittyet hánytak erre, s vált Székesfehérvár kedvenc szobrává a fertályos asszony. Idén is e szobor mellett köszöntötte a Katalinokat a városvezetés zeneszó mellett, tánccal és zsíros kenyérrel, forró teával.

Nagy Zoltán Péter

cser, katalin

A Liszt Ferenc utcában virágokat nyújtott át Cser-Palkovics András polgármester a megjelent Katalinoknak, s rajtuk keresztül köszöntötte a város valamennyi Katalinját. A városvezető névnapi köszöntőjében elmondta, hogy Kocsis Balázs szobra a tisztelet, a szeretet és az összetartozás jelképe. – Az idő igazolja, hogy a fertályos asszony szobra a szerencsét is vonzza, látva Kati néni fényes orrát – mondta a polgármester.

Azt mondják, szerencsét hoz Kati néni orra, s arra szüksége lehet a polgármesternek is Fotó: Fehér Gábor

A szombati Katalin-köszöntésen Vargha Tamás országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, aki maga is kötődik a Felsővároshoz, ahonnan az asszonyok vitték a piacra áruikat. Az országgyűlési képviselő kiemelte: – Hittel és odaadással, nem ismerve esőt, havat, szelet, Napot, végezte feladatát egykor Kati néni, akiben megtestesült a felsővárosi asszonyok hite, szorgalma és kitartása. A Felsőváros polgárai mindig is hagyománytisztelő emberek voltak, s azok ma is – ezt a hagyományt átvitték a város szívébe Kati néni bronzmásába.

A szerencse forgandó, de jól jön Katalinnak és másnak is Fotó: FG

A Felsőváros önkormányzati képviselője, Földi Zoltán az egész város nevében helyezte el a virágcsokrot a fertályos asszony szobrán. Mivel a felsővárosi művelődési házat éppen felújítják, a Liszt Ferenc utcában rögtönzött a Tilinkó Zenekar egy kis mulatságot az Alba Regia Táncegyüttessel.

A kannás, fertályos kacsás szobor mellett megjelent a káposztás, almás Kati néni is Fotó: Fehér Gábor

A tánc, zene, ünnepség mellé a szervező Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete zsíros kenyérrel és forró teával kedveskedett nemcsak a Katalinoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában