Mindennap születnek hősök

2017.11.18. 16:30

A Hősök tere program önkéntesei Székesfehérváron jártak

Érdekes és elgondolkodtató előadást tartottak a Köfém művelődési házában a Hősök tere program önkéntesei. Orosz Györgyi és Oláh Attila a közösségépítés mindenki számára értékes lehetőségeiről beszélt a tele teremnyi hallgatóságnak.

Kocsis Noémi

Orosz Györgyi tartotta az első előadást a fehérvári alkalmon

Fotó: Kocsis Noémi

Hősök tere? Mi ez? Kik azok a hétköznapi hősök? Talán én is lehetek hős? De hiszen hétköznapi ember vagyok. Hogyan lehetünk valamennyien hősök?

Philip Zimbardo szociál-pszichológus hosszú évek óta foglalkozik az emberi természettel, a mindenkiben ott lakozó természetes odafordulással. Nevét a híres stanfordi börtönkísérletek kapcsán ismerhette meg a világ: a kéthetesre tervezett viselkedési kutatást alig pár nap után le kellett állítani, a beosztottakra és vezetőkre osztott rabok annyira kegyetlenül kezdtek el viselkedni egymással. Bebizonyosodott: különleges helyzetben a legjobb emberekről is kihozható az érzéketlen vadállat. Zimbardo ebből elindulva, ezt a tételt megfordítva kidolgozta prog-ramját, a Hétköznapi hősiességet, hogy az embereket jó dolgokra, segítésre késztesse.

A program magyarországi eredményeiről Orosz Györgyi, a honi alapító önkéntesek egyike beszélt. A korábban rádiós újságíróként dolgozó hölgy elmondta: magyarországi kutatások is alátámasztják, segítőkészségünk néha elméleti marad. Kopp Mária 2009-es eredményei azt mutatták, 10-ből 8-an segítőkésznek tartják magukat, de ha helyzet van, pontosan ennyien nem tesznek semmit. A Hősök tere kampányokkal igyekszik felhívni a figyelmet olyan jelentős, problematikus társadalmi jelenségekre, mint a kirekesztés, a diszkrimináció vagy címkézés. Most futó filmes kampányukban például kísérleti alanyoknak mutattak meg két fotót azzal a megjegyzéssel, a két képen szereplő egyikét kellene kiválasztaniuk a saját veseátültetésük donorjának. Az egyik fotó 30-as fehér férfit, a másik hasonló korú roma férfit ábrázolt.

Orosz Györgyi tartotta az első előadást a fehérvári alkalmon

Fotós: Kocsis Noémi

A megkérdezett tucatnyi ember szinte mind-egyike úgy foglalt állást, hogy nem bízná az életét, az egészségét egy sötét bőrű donorra – akit a bőrszíne és kisebbségi volta miatt egyértelműen negatívnak, megbízhatatlannak tituláltak. A film egy adott pontján a fotón szereplők meg is szólaltak, s véleményüket a szervátültetésről le is játszották az alanyoknak. Az első benyomáson túl, a több információ és a személyes megnyilvánulás megtapasztalása árnyalta, sőt, megváltoztatta a korábbi elutasításokat. A Hősök tere mindenkinek elérhető, s a csatlakozás, támogatás akár a honlapjukon is megtehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában