Puszipajtásaink?

2017.11.24. 15:10

Cuppantás a kedvencünknek: érvek és ellenérvek

Családtag. Társ. Szeretett barát – sokféleképpen gondolhatunk kedvencünkre, akit igyekszünk elhalmozni szeretetünkkel.

S. Töttő Rita

Gyakran már kicsi gyermekkorban eldől, hogyan viszonyulunk az állatokhoz

Fotó: S. Töttő Rita

Van, aki kényezteti pihe-puha párnákkal, rágcsákkal, s van, aki mindezt megfejeli puszilgatásokkal. A szeretet magasfokú kifejezésének gondolja ezt az állatbarát, ám vannak, akik úgy vélik: ez már egészségügyi szempontból „nem fér bele”.

Van az úgy, hogy az embert elragadják az érzelmek és legszívesebben nyomna egy cuppanós puszit annak a kedves kis jószágnak a pofájára, amelyik olyan kedvesen hízeleg neki... Ám legtöbben megálljt parancsolnak érzelmeiknek és a puszi helyett nagy ölelésbe csomagolják szeretetüket. Mások viszont fittyet hánynak az intelmekre és puszit nyomnak a kutyájuk, cicájuk buksijára. Arra voltunk kíváncsiak, az állatorvos mit gondol erről a témáról.

Lorászkó Gábor egyszerűen így fogalmaz:

- Ízlés dolgának tartom. Egy kutya testének, pofájának – már ha nem szájon csókolja valaki – felszíne kb. annyira lehet szennyezett, mint egy átlagos kabát. Azzal a különbséggel, hogy az utóbbin egy köhögő, taknyos vagy hasmenéses ember valószínűleg nagyobb egészségügyi kockázatot hagy vissza embertársai számára, mint ami egy puszilgatott társállat testfelszínén megtalálható.


Gyakran már kicsi gyermekkorban eldől, hogyan viszonyulunk az állatokhoz

Bár az is igaz – vélekedik a szakember – hogy előfordulnak az átlagostól erősen eltérő érdeklődésű kutyák is, amelyek más fajok ürülékét megeszik, vagy előszeretettel fetrengenek bele gusztustalan anyagokba, állítólag saját szaguk elrejtése szándékával. Nem is kell messzire menni, ha példát akarunk hozni: a vadászkutyák például ilyenek, ők mindenáron szeretnék valamilyen gusztustalan módon eltüntetni saját szagukat az éterben.

Na, az ilyen született vadászok puszilgatása csak erőteljes samponos fürdetés után ajánlatos, ha a gazda már megbocsátotta neki, hogy a sétánál beletolta a pofáját az elhullva talált madár vagy hal maradványaiba, vagy visszataszító anyagot zabált fel az ordítva odarohanó gazdájára fittyet hányva – hangsúlyozza a szakember, miközben biztos, hogy sok kutyatartó emlékezetében elevenedtek meg hasonlóan megélt élethelyzetek...

Lorászkó Gábor
Fotós: S. Töttő Rita

Az állatorvos azért megjegyzi: a kutyának vagy más állatnak adott puszik az állat számára szinte biztosan közömbösek vagy zavaróak, és csak az ember leli benne örömét. Ami persze, lehet nyomós érv is mellette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában