Kitelepítettek háza

2017.11.15. 07:30

A népszerű enyingi horgásztó környékére is várják a lakosság névjavaslatait

A község történelmi tragédiájára emlékezve a Kitelepítettek házát hozzák létre a település egyik felújított épületében. A lakosság emlékeit is várják hozzá, s ugyanígy várják a lakossági névjavaslatokat, közterületi elnevezésre.

Kocsis Noémi

c

A közelmúltban történt, a település lakosságát sújtó megpróbáltatásokat és tragédiákat elismerve, kormányzati támogatással egy új múzeumot, a Kitelepítettek Házát indíthatja el és működtetheti az önkormányzat az Óvoda utcában a közeljövőben. Etyeken az 1700-as évektől él német lakosság, akik munkájukkal és kultúrájukkal gazdagították a települést, ám a német lakosság jó részének kitelepítése 1946-ban ezt a folyamatot igencsak megtörte. Etyeken a Német Nemzetiség Házában eddig is volt múzeum, a sváb mindennapokból származó tárgyakkal és dokumentumokkal, ám a térségi fejlesztési tanács nemrégiben megvette az Óvoda utcai, rossz állapotban lévő épületet, a tervet felkaroló megyei politikusok gondozásában megszületett a felújítási terv is. Időközben a településen is alakult egy turisztikai fejlesztési bizottság, amely az önkormányzattal és a lakossággal közösen alakíthatja ki a leendő emlékmúzeumot.

– Az épületet éppen most újítjuk fel két ütemben, hamarosan befejeződik a munka – meséli Garaguly Tibor polgármester. – Két részre oszlik majd a több helyiséges ingatlan, egy hagyományőrző és egy interaktív egységet is tervezünk. Hozzá kell tenni, hogy eredetileg annyira romos volt az egész, hogy az elbontásán gondolkodott az önkormányzat, de a felújítás igazán szépen sikerült. November 15-én lesz a műszaki átadás-átvétel, ám mivel hagyományosan minden év februárjában emlékezünk meg a faluban a deportálások, kitelepítések évfordulójáról, így terveink szerint akkor nyitná meg kapuit az új emlékmúzeum is.

Présház az Öreg-hegyen. Az önkormányzat többedszer hirdeti meg, hogy az eddig helyrajzilag besorolt közterületeknek nevet lehet adni. Fotó: Funiq

Az önkormányzat a leendő emlékház berendezéséhez a lakosság segítségére is számít: mint a polgármester az interneten is olvasható felhívásban is közzétette, olyan tárgyakat, iratokat, fotókat, visszaemlékezéseket várnak a gyűjteménybe, amelyek az adományozók családtagjai által elszenvedett sérelmeket bizonyítják. Ezzel szeretnének mementót állítani egy felfoghatatlan korszak borzalmainak, az igazságtalanul elszenvedett megaláztatásoknak.

A kitelepítésnek emlékköve már van a faluban Fotó: Funiq

A lakosság ötleteit egyes, most még helyrajzi számmal rendelkező közterületek elnevezésére is várják. Ilyen a horgásztó is, ahol elsősorban a halakkal, horgászattal kapcsolatos nevekre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában