Bármikor hajlandóak énekelni

2017.11.13. 14:00

Tiszteletet érdemlő hagyományőrző munkásságuk elismeréseként kitüntetésben részesültek

Nehéz munka az övék, a hagyományőrzésre ugyanis keveseknek van idejük – állítja a most kitüntetett és pályázaton is nyertes Iglice Népdalkör vezetője. 

S. Töttő Rita

Az Iglice Népdalkör tagjainak többsége nyugdíjaskorú környékbeli asszony Fotó: Népdalkör

Bognár Istvánné Katalin szerint az elmúlt tizenhárom évet csak az tudta végigcsinálni velük, aki teljes elköteleződéssel vállalta a munkát. Tiszteletet érdemlő munkásságuk elismeréseként az Iglice Népdalkört „Művelődésügyért” kitüntetésben részesítette a gárdonyi önkormányzat az október 23-i ünnepségen. Számos más értékes szerveződés és személy mellett ők is olyan elismert szereplői a gárdonyi mindennapoknak, akiknek munkája nélkül nem csak a jelen közélete, de a jövő nemzedéke sem lenne ugyanaz. Hagyományőrző munkásságuk dalcsokraikban, népi öltözékükben és koruk ellenére is aktív és erőteljes tenni akarásukban nyilvánul meg. Tagjaik többsége nyugdíjaskorú környékbeli aszszony – mondja Bognár Istvánné Katalin, aki az elmúlt tizenhárom évről derűvel, a jövőről azonban némi bizonytalansággal beszél. Nem tudni ugyanis, lesz-e olyan, aki átveszi tőlük a stafétát. A mai negyvenesek dolgoznak, gyereket nevelnek, nincs idejük népdalkörbe járni. De megegyezünk abban: akkor már csak húsz évig kell kitartani, hogy majd amikor ráér a mai érdeklődő réteg, addig se szakadjon meg a hagyomány - és a dal.Az Iglice Népdalkör egyébként még 2005-ben, Kiss Pálné nyugdíjas pedagógus vezetésével alakult Dinnyésen, 9 taggal. Az évek alatt a létszám azonban folyamatosan bővült. A szakmai felkészülésben a kezdetekkor Bokor Tünde, székelyföldi népdalénekes segítette szakmailag a lelkes csapatot, majd Lendvai Judit vette át a népdalkört. Amely természetesen csupa olyan tagból áll, akik bármikor, bárhol hajlandóak énekelni, nem csak a színpadon. Meg sem lepődöm hát, amikor Katalin hirtelen dalra fakad, amikor megkérdem, mi az ő személyes helyi kedvence: „Sej, szombat este kinyitom az ablakot,/ Kitekintek, ragyognak a csillagok./ Ahány sűrű csillag ragyog az égen,/ Sej, annyi csókkal maradtam el a héten.” – énekli. De Fejér megyei és mezőföldi dalokon kívül palóc, egri, székelyföldi- és hortobágyi népdalcsokrokkal is megismertetik fellépéseiken a lelkes közönséget. Ám nemcsak a helyi rendezvények elképzelhetetlenek az Iglice Népdalkör részvétele nélkül, de országszerte és a határon túlra is sok helyre hívják őket, egész évben sokszor lépnek fel különböző rendezvényeken. Évente mintegy 25-30 meghívásuk van – teszi hozzá Katalin, ahogy azt is: a testvérvárosi küldöttségben is mindig kiemelt helyet kapnak, így a testvérvárosi kapcsolatok ápolásában a kezdetektől nagy szerepet vállalnak. A határon túli magyarsággal is folyamatos kapcsolatban állnak, példaértékű munkát végeznek a népdalkincsek megőrzésével, átadásával, a hagyományok ápolása iránt érdeklődő gyermekek és felnőttek népdalra történő tanításával. Lelkesedésüknek, kitartó munkájuknak köszönhetően számos szakmai elismerésben részesültek már: Aranypáva díj, Aranypáva nagydíj, különdíjak sorakoznak büszkeségfalukon. Most pedig újabb öröm érte őket: 600 ezer forintot nyertek a Csoóri Sándor-program pályázatán, melyet ruhákra, fellépésekre költhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában