Ragaszkodtak a hagyományhoz

2017.11.03. 08:00

Harmadszor is újraöntették a hívek a bicskei harangot

A helyi reformátusok templomtornyában eredetileg három harang lakott, ha egyszerre kondultak, istentiszteletre hívtak.

Zsohár Melinda

A templomot és az udvarát zsúfolásig megtöltő hívek előtt felszentelték az új harangot

Fotó: Ivanics Imre

Az első és a második világháborúban is elvitték a legnagyobbat, s most harmadszor öntettek újat. A bicskei református templom mostani változata 1800-ban épült, persze korábban is volt temploma a protestánsoknak.

A torony három különböző méretű harangja közül a legnagyobbat fájó szívvel adták oda a hívek az első világháború idején, hogy fémteste a hadakat szolgálja – régi szokás ez világszerte a keresztényeknél. A bicskeiek szívében szeretettel őrzött emlékű Füle József lelkész-esperes 1926-ban vetette fel, hogy pótolják, s az 1927. áprilisi egyházközségi közgyűlés 150 igen s 2 tartózkodás mellett meg is szavazta a beruházást.

Az egyik megmaradt harang megsérült a II. világháborúban, de 1949-ben megjavították. A képen a visszaszállítás látható
Fotós: Baracskai Beáta (Reprodukció)

Megrendelték a magyarországi legnevesebb mestertől, Szlezák Lászlótól a harangot 6500 pengőért, s ünnepélyesen beemelték a toronyba.

A második világháborúban ismét felkérték az egyházközségeket, hogy nélkülözhető harangjaikat áldozzák fel, s hivatalosan – nem rekvirálták! – begyűjtötték a harangadományokat. (A katolikusok is odaadták egyik kisebb harangjukat.) Megható történet kapcsolódik ehhez az eseményhez, Kelemen János a főszereplője.

Az 1932-ben született tősgyökeres bicskei fiú gyermekkorában lelkesen fényképezett, éppen iskolában volt 1944. március 16-án, amikor meghallotta, hogy viszik a harangot. Hazakéredzkedett a gépért, s lefotózta az immár földön álló jószágot. A kép megvan, s ő az újraöntött harmadik harang 2017-es első kondulásánál is jelen volt az ünneplő gyülekezetben!

Máté János bicskei lelkész kezdeményezésére döntöttek a reformáció 500. évfordulójára a hiányzó harang pótlásáról. A hívek és az egyházközség adományához az önkormányzat ötmillió forintot adott, Szlezák mester nevelt fiának leszármazottja, az őrbottyáni Gombos Ferenc műhelyében készült el az új, 840 kilogrammos, réz-ón ötvözetű harang.

A templomot és az udvarát zsúfolásig megtöltő hívek előtt felszentelték az új harangot
Fotós: Ivanics Imre

A Vértesaljai Egyházmegye hálaadó istentiszteletén Bogárdi Szabó István református püspök, Szabó Ferenc esperes és Máté János bicskei lelkész szolgálatával, Pálffy Károly polgármester részvételével, a templomot és az udvarát zsúfolásig megtöltő hívek előtt felszentelték az új harangot.

Ismét hárman együtt csendülve, istentiszteletre hívnak minden bicskei lakost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában