Kedvező foglalkoztatási helyzet

2017.11.26. 19:55

Változatlanul „hasítunk” a gazdasági mutatóinkkal Fejérben

Csökkenő munkanélküliség, növekvő beruházások, élénkülő fogyasztás – az uniós előrejelzés, az Európai Újjáépítési Bank, valamint a Nemzeti Valutaalap is felfelé módosította a hazai gazdaság várható teljesítményére vonatkozó jelentését.

R. Szolga Réka

velence kapuja építkezés

Mint kiderült, Fejér megye foglalkoztatási és munkanélküliségi rátái összességében az országos átlagnál kedvezőbbek, szignifikáns az építőipar bővülése.

Az Európai Unió nemrégiben napvilágot látott, egészen 2019-ig tekintő üzleti prognózisa a magyar gazdasági növekedést a korábban becsültnél jobbnak, 2017-re 3,7, 2018-ra pedig 3,6 százalékra értékeli – derült ki a tanulmányból. A hazánkban tapasztalható gazdasági konjunktúra mértéke jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Fejér megye az országos átlagot tekintve is kiemelkedően teljesít, főként az ipari termelésnek köszönhetően. A megyei székhelyű ipar termelési értéke és értékesítése az idei évben növekedett. A kohászatban, a fémfeldolgozásban és az elektronikai iparban nőtt elsősorban az értékesítés volumene – értesült lapunk az országos felmérésekből.

Információink szerint a visegrádi országok, így hazánk is, messze jobban teljesítenek az uniós átlagnál. Csökken a magyar államadósság, gyorsult gazdaságunk, a folyó fizetési mérleg többletes, alacsony szintre csökkent a munkanélküliség – olvasható a nagy hitelminősítők elemzéséből. A munkaerő-felmérés adatai szerint Fejér megye foglalkoztatási mutatói szintén javultak, a foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélkülieké pedig jelentős mértékben csökkent.

A foglalkoztatási és munkanélküliségi rátáink összességében az országosnál kedvezőbbek – ez már a KSH információja. Az alkalmazásban állók száma a versenyszférának köszönhetően bővült, a havi bruttó átlagkereset pedig az országos átlaggal közel megegyező mértékben nőtt. A bérmegállapodásnak, az adócsökkentésnek köszönhetően a nettó hazai átlagkereset 13,6 százalékkal, 292 900 forintra emelkedett szeptemberben, az egy évvel korábbihoz képest. Bizonyos hiányszakmákban továbbra is gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani, mint például az építőiparban, ahol 30 százalék körüli a jelenlegi bérnövekedés üteme – derült ki a hazai pénzügyi elemzésekből.

Jókora lendületet vett a lakásépítés Fehérváron. A Fejér megyei építőipari cégek teljesítménye mintegy harmadával nőtt Fotó: FMH-archív

Figyelemre méltó a megyei székhelyű építőipari vállalkozások teljesítményének közel 30 százalékos, valamint a használatba vett új lakások számának emelkedése. Fejér megye, elsősorban megyeszékhelyünk színvonalas, országos programkínálatának köszönhetően a megye kereskedelmi szálláshelyeinek vendégéjszakában mért forgalma – elsősorban az élénkülő belföldi keresletnek köszönhetően – bővült.

A művészet, szórakoztatás, szabadidő, továbbá a pénzügyi szolgáltatás és az ipar ágazataiban dolgozók bére a legmagasabb Fejérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában