Az ellenőrzés mától folytatódik

2017.11.28. 17:00

Több Fejér megyei piacot is ellenőriztek az adóhivataltól

A traffipax szó hallatán leginkább a sebességmérésre asszociálunk. A márciusban bevezetett adótraffipax során is „mérnek” a revizorok, ám ezúttal a vállalkozások a leginkább érintettek.

Szanyi-Nagy Judit

wsg

Mit vizsgálnak az adótraffipax során?

Az adótraffipax a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén márciusban indult szolgáltatása. A vállalkozások a NAV honlapján, az „Adótraffipax” menüpont alatt egy helyen tájékozódhatnak a meghirdetett ellenőrzésekről, megyei bontásban. A NAV adózóbarát szemléletét erősítik az előre jelzett információk, melyek célja elsősorban az önkéntes jogkövetésre ösztönzés. Operatív ellenőrzéskor a kollégák elsősorban a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgép megfelelő használatát és az áruk eredetét vizsgálják – tudtuk meg Mártonné Beke Évától, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferensétől.

– Fontos azonban, hogy az adótraffipaxban előrejelzettek mellett bármely más területen is lehetnek operatív ellenőrzések – teszi hozzá a szakértő.

Az ellenőrzési időpontok kiválasztása

– Az idei évben már számos alkalommal jelentettünk meg a NAV honlapon, az adótraffipax rovatban figyelemfelhívást. Igyekszünk minden héten előre jelezni a fokozott adóhatósági jelenléttel érintett területeket. Az év végéig minden héten várható egy-egy adózói kör kiemelt ellenőrzése. A közelgő ünnepekre tekintettel biztosan számíthatnak vizsgálatra a piacok, kitelepülések, az ünnepekhez szükséges kelléket értékesítők és szolgáltatók – mondja Éva.

November elejéig bezárólag több Fejér megyei piacon is ellenőriztek – tudtuk meg Mártonné Beke Évától, a NAV sajtóreferensétől. Fotó: FMH Archív

Minden esetben előre bejelentik az ellenőrzést?

– Az adótraffipax lényege, hogy az adózók előre értesüljenek arról, mikor, hol és milyen adózói körben tervez fokozott ellenőrzéseket hivatalunk. Ez nem kötelező feladatunk, de a NAV szemléletváltását, adózóbarát arculatát tükrözi e figyelemfelhívás. Az operatív ellenőrzések sajátossága, hogy azokat nem kell előre bejelenteni, ezt jogszabály sem írja elő – emeli ki

a sajtóreferens.

A honlapon feltüntetett adatok szerint legutóbb október végétől november elejéig, egy héten át vizsgálódtak a Fejér megyei piacokon az ellenőrök.

A legutóbbi megyei ellenőrzés eredményei

– Október 28. és november 3. között a Fejér megyei adóellenőrök a székesfehérvári, a dunaújvárosi, a gárdonyi, illetve a móri piacon ellenőriztek. Az ellenőrzésekkor előfordult, hogy a revizorok nem kaptak nyugtát, illetve az alkalmazottakat sem jelentették be – részletezte az eredményeket Mártonné Beke Éva.

A napokban az adventi vásár árusait és a szezonális terméket árusítókat ellenőrzik majd. Fotó: Illusztráció, FMH-Archív

Újabb ellenőrzések kezdődnek Fejérben

A Nemzeti Adó -és Vámhivatal honlapja szerint az operatív ellenőrzések már novemberben is folytatódnak: a Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóság adóellenőrei november 27. és december 1. között az adventi vásár árusait és a szezonális terméket árusítókat ellenőrzik. A megjelelölt időpontban kiemelten vizsgálják az online pénztárgép megfelelő használatát, a nyugta- és számlaadást, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Országszerte jellemző ellenőrzések

Természetesen nem csak Fejért ellenőrzik a NAV szakemberei. Észak-Budapesten a fenyőfaárusítás, Dél-Budapesten a taxiállomások, Győr-Moson-Sopron megyében az éjszakai vendéglátó egységek, Somogyban pedig a gépjárműjavítási és -karbantartási (jellemzően gumiszervizelési) tevékenységet végzők megfelelő működését vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában