kiállítás

2017.10.12. 09:30

Egy nap Prohászka Ottokár püspökkel – Spányi Antal tartott emlékmisét egykori elődjének

SZÉKESFEHÉRVÁR – Prohászka Ottokár születésének 159. évfordulóján, tegnap, újból megnyitották a Püspök az emberért című kiállítást az Egyházmegyei Múzeumban.

Majer Tamás

Spányi Antal szerint Prohászka szellemisége és lelkülete ma is eleven. Segít eligazodni a mai kor zűrzavarában

Fotó: Pesti Tamás

- Prohászka Ottokár életműve hatalmas és kivételes, a magyar egyház történelmében talán csak Pázmány Péterhez lehet őt hasonlítani – mondta a megyés püspök. Az élete tevékeny élet volt, s még mindig van az életművében fölfedezni való. Fontos, hogy egyre jobban elmélyedjünk benne és megismerjük, mert őt még mindig sokan félremagyarázzák – folytatta.

Spányi Antal szerint ez a kiállítás – amely először 2006-ban nyílt meg -, arra inspirálja a látogatókat, hogy az igazi Prohászkát ismerjék meg, aki mélyen imádkozó ember volt, Istennel bensőséges, szoros, élő kapcsolatot ápolt.

 

Demeter Zsófia történész, a Prohászka-kiállítás megnyitóján beszélt a vasútvidékén lévő, közadakozásból épült Prohászka-emléktemplomról. Felépítésének gondolata már a püspök 1927-ben bekövetkezett halála után megfogalmazódott. A világgazdasági válságot is leküzdve, végül 1933-ban vehették birtokba a hívek. 1938-ban ide temették újra a névadót.

Spányi Antal szerint Prohászka szellemisége és lelkülete ma is eleven. Segít eligazodni a mai kor zűrzavarában

A tegnapi megnyitó után az emléktemplomban folytatódott a program, előbb Kocsis Katalin tartott előadást a Prohászka-egyházközség kialakulásáról, majd Spányi Antal celebrált emlékmisét.

Jövőre, Prohászka születésének 160. évfordulója alkalmából zarándoklatot szervez a Székesfehérvári Egyházmegye. Az egész Kárpát-medencéből várják Prohászka templomába a magyarokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában