Mobilalkalmazás

2017.10.16. 18:44

A Szív Cityt letöltők életmentő csapatot alkotnak

Hazánkban évente több ezren halnak meg hirtelen szívmegállás miatt, sokszor a nyílt utcán.

Majer Tamás

Mi is kipróbáltuk a Szív Cityt. A fehérvári mentőállomáson Klupács Péter mentőtechnikustól (balra) kaptunk oktatást

Fotó: Koppán Viktor Dávid

10-ből 7 élet megmenthető volna, ha lenne a bajba jutott ember közelében valaki, aki elég bátor segíteni. Az első 4-5 perc döntő jelentőségű. Ha ezalatt megkezdődik az újraélesztés, a beteg maradandó agykárosodás nélkül túlélhet. Hétfőn, az újraélesztés világnapján tartották a Szív City mobilapplikáció tesztnapját. Az alkalmazás a beteg 500 méteres körzetében lévő önkénteseket riasztja, akik már a mentő kiérkezése előtt segíthetnek.

A Szív City mobilalkalmazás a letöltők számára jelez, sőt sms-t is küld. Tartsuk bekapcsolva telefonunk helymeghatározási funkcióját. A rendszer ez alapján keresi meg, s értesíti a legközelebb lévő önkéntest, önkénteseket.

A hétfői országos tesztnapon az alkalmazás a mentőállamosokra irányította a használókat, egy kis újraélesztési gyakorlatra. Takács Márk, a fehérvári mentőállomás vezetője elmondta, hogy délelőtt három óvodáscsoport látogatta meg őket, délután jöttek a felnőtt próbázók.

Mi is kipróbáltuk a Szív Cityt. A fehérvári mentőállomáson Klupács Péter mentőtechnikustól (balra) kaptunk oktatást
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Horváth Judit amint tudomást szerzett az applikációról, rögvest letöltötte okostelefonjára. Úgy tizenkettő lehetett, mesélte, amikor szülővárosában látott egy magatehetetlen, földön heverő férfit. Rossz volt látnia, hogy senkitől nem kap segítséget. Ő felnőttként másképp tenne, ezért is szimpatikus neki az új mobilalkalmazás. Tanult kínai gyógyászatot, ott ismerte meg az újraélesztés technikáját.

- Ha megtehetem és tudok segíteni, miért ne tenném meg – mondta Judit, aki szerint nincs rosszabb érzés annál, ha egy hozzátartozónk annak ellenére hal meg vagy szenved maradandó sérülést, hogy lehetett volna rajta segíteni.

László Gyula. vezető megyei mentőtiszttől megtudtuk, a teszt periódus december 31-ig tart, az éles riasztást tervezetten január 1-től küldi majd a rendszer. Ha a mentők szívmegállásról kapnak értesítést, az információ egyből továbbfut az applikáción keresztül. Így riasztást kapnak a közelben lévő önkéntes életmentők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában