Lakossági fórum

2017.10.05. 10:00

Indulhat a Velencei-tó partfalrekonstrukciója

Mederkotrásról, nádvágásról és a munkálatok megkezdéséről szólt a keddi lakossági fórum, amelyen a Velencei-tó partfalrekonstrukcióját mutatták be a lakosságnak.

FMH

A Velencei-tó sorsáról szólt Oláh Zoltán szakterületvezető, vízügyi osztályvezető a sukorói lakossági fórumon

Fotó: Koppán Viktor Dávid

A „Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma lakossági fórumon mutatta be a beruházással kapcsolatos terveket kedden a sukoróiaknak. Múlt héten Gárdonyban jártak, október 9-én pedig Velencére érkeznek a projektgazdák. Néhány kérdés vetődött csupán fel a sukorói, valamint korábban a gárdonyi fórumon is, amely mutatja az érintett szervezetekkel való szoros együttműködést – hangsúlyozta a lakossági tájékoztatót követően Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

- Ezek a lakossági fórumok arról szólnak, hogy ha van még olyan ötlet, amely beemelhető a projektbe, akkor azt megtesszük, illetve ha valami ellen nagy az ellenállás, akkor módosítjuk vagy javítjuk azt – szögezte le az igazgató, kiemelve például a sukorói fórumon, a VVSI egyik sportolója részéről elhangzott kérdést, azaz hogy a tó teljes területének mederkotrása megvalósítható-e a sporthajózás érdekében. – Ez a projekten belül nem valósítható meg, hiszen fenntartó és nem fejlesztő jellegű munkáról van szó, amihez pedig hazai forrás szükséges. Ezt a fórumon is kiemelte az igazgató, L. Simon László országgyűlési képviselőnek címezve a felhívást, aki leszögezte: mivel ez egy 14 milliárd forintos projekt, amelyből közel 4 milliárd forintnyi áfával gyarapodik a hazai költségvetés (éppen ezért a partfal rekonstrukciós projekt nettó elkölthető összege 9,8 milliárd forint), így lát esélyt rá, hogy a következő kormányzati ciklusban erre az áfára hivatkozva jelentős forrásokat lehet még igényelni a Velencei-tó megújításához, „hogy teljes legyen a projekt”.

A Velencei-tó sorsáról szólt Oláh Zoltán szakterületvezető, vízügyi osztályvezető a sukorói lakossági fórumon
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Arra a kérdésre azonban, hogy mikor kezdik a munkálatokat, nem tudtak még válaszolni az érintettek, az ugyanakkor kiderült: a közbeszerzési eljárás lezajlott, Velence 2016 Konzorcium néven megalakult a kivitelezői gárda, a komplett kiviteli terv pedig várhatóan e hónap végére készül el. Ezt követően alakítják ki a településeket érintő ütemezést, így tehát év vége felé derülhet ki, mely partszakasz milyen munkákkal mikor kerül sorra. A projekt záródátuma – hangzott el a fórumon – 2021 júniusa.

Oláh Zoltán vízügyi osztályvezető a tájékoztatón kitért a fontosabb munkálatokra: a vízfolyások és vízminőségi hordalékfogó tározók rendezésére, a partfalátépítési feladatokra, a tó kotrásának lehetséges módjaira, a horgászcsónak kikötésre alkalmasnak vélt, ám engedéllyel nem rendelkező létesítmények sorsára, a zagytér, a halbölcsők kialakítására, valamint a közel ezer hektárnyi nádas rendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában